Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Sommarpraktik för killar inom vård- och förskola

2015-07-19

Närmare 600 unga killar till projektet Sommarpraktik för killar. Av dem var det bara 24 som blev antagna. Amir Karim och Johan Okkerström, båda 19 år, var två av de lyckligt lottade.

Syftet med projektet, som är ett samarbete mellan Malmö stad och Malmö högskola, är bland annat att intressera unga killar för yrkesroller inom traditionellt kvinnliga arbetsområden inom förskolan och vården, samt att visa hur det är att plugga på högskola. Målet med projektet är att öka jämställdheten mellan könen inom högskolan och på den framtida arbetsmarknaden.

Det är sista veckan av den fyra veckor långa praktiken genom Malmö stads program Ung i sommar. I ett konferensrum på Malmö högskola sitter ett gäng unga killar och tar del av en föreläsning om könsroller och yrken. Föreläsaren Susan Grahl, som är ansvarig för projektet Sommarpraktik för killar, ställer en fråga. En arm viftar ivrigt i luften och en klok kommentar fälls. Att allt fler vetenskapsområden domineras av kvinnor och dessutom har fler avhoppande män, är genomgående för de flesta länder i Europa.

– Projektet syftar till att få fler killar att öppna ögonen för verkliga framtidsyrken som handlar om att arbeta med människor som till exempel förskolelärare och sjuksköterska. Vi hoppas att insatser som dessa hjälper unga män att våga göra otraditionella yrkesval, säger Susan Grahl.

Varvar jobb och praktik

Men killarna är inte helt säkra på att trenden håller på att brytas ännu.

– Män och killar vill i högre utsträckning ha manliga och fysiska jobb som till exempel bilmekaniker, säger Johan Okkerström och Amir Karim nickar instämmande.

Under praktiken har ungdomarna, som går eller har gått ut gymnasiet, jobbat fyra dagar och besökt högskolan under en dag i veckan.

– Jag gillar barns sätt att leka och tänka, säger Amir Karim som precis som Johan Okkerström har praktiserat på en förskola.

Johan Okkerström har tagit studenten i år. Han har varit praktikant i Ung i sommar tidigare, och har erfarenhet från förskola genom det. Målet är att bli lärare.

– För mig känns det naturligt och kul att jobba med barn, jag har själv massor av småsyskon, säger han.

Nyväckt intresse för högskolestudier

Mixen av arbete på förskola och besök på högskolan gör praktiken till en värdefull erfarenhet. Både Johan och Amir är numera intresserade att läsa vidare på högskola eller universitet.

– Jag vill absolut läsa vidare, gärna på Malmö högskola. Jag har lärt mig mycket under våra dagar här och jag har verkligen blivit både motiverad och inspirerad att fortsätta plugga. Målet är att bli operationssjuksköterska eller tandhygienist, säger Amir Karim.

Johan Okkerström tänker också läsa vidare.

– Jag vill helst plugga i en annan stad så att jag kommer hemifrån och får stå på egna ben, säger han.

Text: Filippa Törnwall

Senast uppdaterad av Ida Rosqvist