Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Praktik ska öka lusten att plugga på högskola

2016-07-18

Sommarpraktiserande unga killar bjuds in till Malmö högskola för att lära sig mer om utbildningar inom klassiska kvinnoyrken, men även för att bekanta sig med högskolemiljön. För tredje året i rad pågår Sommarpraktik för killar som är ett samarbete mellan Malmö stad och Malmö högskola.

Sommarpraktik 16

Arton killar i åldern 16-19 år får regelbundet besöka Malmö högskola under sin praktik genom Ung i sommar. Ett mål med praktiken och besöken på högskolan är att väcka intresse för utbildningar som Malmö högskola erbjuder inom traditionellt kvinnliga yrken.
En dag i veckan, under fyra veckor får de bekanta sig med de fakulteter som har utbildningar inom vård, omsorg och pedagogik. Resten av praktikveckorna arbetar killarna på förskolor, fritidshem och olika vårdinrättningar.
–De ska få ett smakprov på hur det är att vara på högskolan. Kanske blir någon sugen på att plugga här. Vi vet att vård och skola kommer att behöva arbetskraft även i framtiden, säger Susan Grahl, studie och karriärrådgivare på Malmö högskola och initiativtagare till projektet.

Jämställdhet
Sommarpraktiken syftar till att öka jämställdheten mellan könen både inom högskolan och på den framtida arbetsmarknaden. Projektet är ett samarbete mellan Malmö stad och Malmö högskola.
–På Malmö högskola är trettio procent killar. På högskolor i hela Sverige domineras de flesta utbildningsområden av tjejer och det är bara på teknikutbildningar som det är fler killar än tjejer, säger Susan Grahl.  

Den första träffen och introduktionen för sommarpraktiken hölls på Orkanen där killarna fick veta lite mer om Fakulteten för lärande och samhälle.
–Det var kul, fokus låg på att lära känna varandra och vi avslutade till och med dagen med att spela fotboll, säger Samatar Osman. 

Nyfiken på miljön
Samatars mål är att studera till byggingenjör, gärna på Malmö högskola.
–Jag tycker om att få se miljön och de olika lokalerna. Vi får information från olika lärare och forskare om hur det är att studera på högskola. Det är intressant, säger han.

Den andra träffen ägde rum på Fakulteten för hälsa och samhälle. Här kom killarna i kontakt med bland annat socionomyrket. Dagen började med att socionomen och sexologen, Jack Lukkerz, pratade sex med killarna som satt samlade runt ett stort bord.

Amed Fakhro är en utåtriktad ung kille. Han deltog aktivt i samtalet. Högskolestudier har inte varit någonting han tidigare tänkt på.
­– För mig är det mest fascinerande att folk pluggar så mycket. Det tycker jag är intressant. Jag tror kanske att jag hamnar här en dag, trots allt, säger han.

Studieteknik
Han sökte sig till Sommarpraktik för killar för att testa något nytt. Han vill bli elektriker.
–Jag tänkte så här; det blir kul, jag testar. Jag har aldrig varit på Malmö högskola, så det är en ny erfarenhet för mig, säger han. 

De avslutande två dagarna på Malmö högskola besökte killarna Institutionen för språkstudier, där fokus låg på studieteknik. Den sista praktikdagen besökte de Studentcentrum och Studie- och karriär, där pratade man bland annat om framtidens arbetsmarknad.  

Text: Filippa Törnwall

Senast uppdaterad av Filippa Törnwall