Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Utställning sätter fokus på fakta och fördomar

2018-04-23

UTSTÄLLNING. Hur förmedlas forskning och hur tar vi den till oss? Det är temat för en utställning i Malmö universitets Forskarnas galleri på Orkanenbiblioteket. 

– Forskning är långsam, nyheter är snabba. Vi hoppas att besökarna funderar över hur de tar till sig nyheter om forskning, säger bibliotekarien och curatorn Annsofie Olsson.

Affisch forskarnas galleri fornuft eller kanslaFörnuft eller känsla? Fakta, forskning och föreställningar heter utställningen som har vernissage den 26 april. Fem forskare presenterar sin forskning: Silvia Galli, Björn Johnson, Per Jönsson , Ane Kirkegaard  och Mats Lundström. Bredden är stor och deras forskning handlar om så olika saker som tandimplantat, narkotikapolitik, kolonialism, vaccinationer och rymden.

–  Det är ämnen som många har föreställningar om. Det är lätt att tro att man är fördomsfri och det har vi försökt fånga, säger Lotti Dorthé, bibliotekarie och curator.

I nyhetsrapporteringen är forskningsresultat ofta tagna ur sitt sammanhang och kan därför lätt missuppfattas. Johan Farkas, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap, medverkar också i utställningen. Han beskriver hur forskning kommuniceras i olika typer av medier.

Utställningen hänger på Orkanenbiblioteket 26 april - 26 oktober 2018.

Text: Eva Tornbjer

Senast uppdaterad av Charlotte Orban