There is a license error on this site:
LicenseException: License has expired.
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Studentprojektet Repamera vinner förstapriset i Innocarnival - Malmö universitet

Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Studentprojektet Repamera vinner förstapriset i Innocarnival

2018-04-06

Henning Gillberg som utbildar sig inom produktdesign vid Malmö universitet gör det enklare att få trasiga kläder lagade. Hans affärsidé Repamera får förstapriset i årets studenttävling i samband med Innocarnival.

Henning Gillberg
Henning Gillberg levererar en klädpåse till en av skräddarna han samarbetar med.

Malmö stad är huvudarrangör för Innocarnival, ett årligt återkommande skolprojekt som vill ge barn och unga kunskap om innovationsarbete och hållbar utveckling.

Bidraget Repamera vinner förstapriset i årets studenttävling med totalt sex bidrag. Henning Gillberg, student inom produktdesign vid Malmö universitet, har kommit på affärsidén som går ut på att vi ska laga våra trasiga favoritplagg i stället för att slänga dem.

– Jag är jätteglad. Jag har alltid gillat att tävla och nu får jag leva ut det, säger Henning Gillberg.

"Har stor utvecklingspotential"

Kunden väljer vad som ska repareras på Repameras webbplats, beställer hem en påse och fyller den med kläder. Påsen lämnas in hos ett postombud. När paketet når Malmö transporteras det till något av de skrädderier som företaget samarbetar med. Ett par veckor senare har kunden plagget hos sig igen, lagat och klart.

Enligt juryn har projektet stor utvecklingspotential och hög tillgänglighet eftersom det fungerar även utanför storstäderna. Idéerna ska vara nyskapande och genomförbara för att falla juryn i smaken. De ska också främja utvecklingen av nya metoder och kopplas till de globala hållbarhetsmålen och Region Skånes utvecklingsstrategi.

Skapar jobbtillfällen 

Rebecca Wennberg, jurymedlem och projektsamordnare vid Region Skåne, ser en tydlig koppling till den regionala utvecklingsstrategin i den höga tillgängligheten.

– Det här med att reparera kläder var en självklarhet förr i tiden. Genom att digitalisera och göra skrädderiarbete till en tjänst lyfter man in det i nutiden och gör det tillgängligt i både de större städerna och på de mindre orterna i Skåne. Man skapar också jobbtillfällen för nyanlända som har med sig kompetensen från andra länder, säger Rebecca Wennberg från Region Skåne.  

Nya samarbeten på gång

Sedan starten i januari 2017 har Henning Gillberg hjälpt över 500 kunder i Sverige att få sina kläder fixade. Repamera vill dessutom utveckla en tjänst som innebär att skrädderierna i Malmö lagar arbetskläder åt större uthyrare.

– Arbetskläder kommer, men det är nog inte det som marknaden efterfrågar mest just nu. Närmast är second hand-kedjor. I april inleder vi ett samarbete med Myrorna, som innebär att vi lagar kläder som kommer in och justerar plagg åt deras kunder, säger Henning Gillberg.

"Behöver inte uppfinna hjulet"

Henning Gillberg går sista terminen på programmet i produktdesign vid Malmö universitet där det finns ett fokus på design för hållbar utveckling. Enligt Rebecca Wennberg vid Region Skåne behöver vi mer produktdesign som arbetar för en cirkulär ekonomi. Det innebär att produkterna ingår i ett kretslopp som tar större miljöhänsyn.

– De som skapar våra framtida produkter behöver sätta saker i ett större sammanhang och tänka på hur vi kan få ett hållbart samhälle. Man behöver inte alltid uppfinna hjulet på nytt utan kan anpassa och justera det efter hur den moderna människan lever i dag, säger Rebecca Wennberg.

Text: Petra Olsson

Senast uppdaterad av Petra Olsson