Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Professorer föreläser i café i ny serie om forskning

2018-03-23

UNIVERSITET2018. I huvudet på en professor heter Malmö universitets nya föreläsningsserie. I Restaurang Niagaras café kan publiken under en timme lyssna och ställa frågor till en professor. Alltifrån atomer och sociala medier till nätdejting och kriminella ungdomar står på programmet i vår.

I huvudet pa en professor banner web

I år blev Malmö högskola universitet och fyller samtidigt 20 år som lärosäte. För att fira detta arrangerar Malmö universitet en rad evenemang under hela året. Det blir sammanlagt tjugo föreläsningar under årets I huvudet på en professor som startar 4 april. Tanken är att sänka trösklarna till akademin och forskningen. 

Olika ämnen, forskningsområden och frågor tas upp under vårens åtta evenemang. Först ut är Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap. Hon kommer att prata om idrott och jämlikhet under rubriken: Lika lön för lika prestation? Hur normer, status och biljettintäkter styr idrottens villkor.

– Vi har varvat ämnen och forskningsområden som ger en god bild av bredden i Malmö universitets forskning, säger Karolina Rosenqvist, projektledare för Universitet 2018, som tillsammans med kommunikatör Joakim Hugoson, producerar den nya föreläsningsserien.

Varje evenemang är en timme långt. Forskaren kommer att föreläsa en halvtimme, därefter blir det en frågestund under lika lång tid.

– Forskarna kommer att berätta om sin forskning men också om hur de har närmat sig forskningen. Vi vill att det ska bli engagerande men också personligt, säger Karolina Rosenqvist.

Förhoppningen är att locka såväl samarbetspartners, berörda praktiker och en intresserad allmänhet, som medarbetare och studenter vid Malmö universitet. I huvudet på en professor hålls en gång i veckan, på onsdagar och torsdagar, klockan 17.00 till 18.00.

Se video med Susanna Hedenborg

Text: Lotta Orban

Senast uppdaterad av Charlotte Orban