Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Ny säsong av En akademisk kvart

2018-02-02

Hur har gängvåldet utvecklats i Sverige? Kan DNA varna för självmord? Hur uppfostrar du en artificiell intelligens? Detta och mycket mer kommer vårens föreläsningar i En akademisk kvart att handla om.

Den populärvetenskapliga föreläsningsformen som startade 2011 har gått och blivit en långkörare och är ett bra sätt för forskare att nå ut med sin forskning till stadens invånare.

"Jag tror det är det bästa jag gjort i min forskargärning"

En akademisk kvart startade 2011 och i samarbete med Malmö stadsbibliotek har universitetet sedan dess anordnat cirka tvåhundra kvartslånga föreläsningar med forskare som pratar om sin forskning framför öron och ögon på intresserad allmänhet.

– Jag är jätteglad att En akademisk kvart startade. Jag brukar ibland lite skämtsamt säga att jag tror det är det bästa jag gjort i min forskargärning, säger initiativtagaren Cecilia Olsson Jers. 

En skyldighet att nå ut med forskning

Att nå ut med sin forskning till en bredare publik är viktigt och något Cecilia Olsson Jers vill fortsätta att uppmuntra.

– Den här tiden när man som forskare kunde odla myten om sig själv, att man satt och nördade ner sig i någonting och blev dammigare och dammigare, den tiden är förbi. Vi har en skyldighet att komma ut med vår forskning och göra den tillgänglig och förståelig till omgivningen, avslutar Cecilia Olsson Jers.

Första talare ut på En akademisk kvart denna vårtermin är forskningskoordinator Peter Jönsson som på onsdag den 7 februari pratar om när Malmö högskola blev högskola och universitet.

Alla föreläsningar i serien är på onsdagar i Stadsbiblioteket med start klockan 12:30. Vårens föreläsningar av En akademisk kvart.

Text: Joakim Hugoson

Senast uppdaterad av Joakim Hugoson