Universitet 2018 – fira med oss

Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Ledande teknikinvesterare blir hedersdoktor vid Malmö universitet

2018-06-25

Hampus Jakobsson, en av de största svenska namnen på startup-scenen, blir ny hedersdoktor vid Fakulteten för teknik och samhälle.

Bild på Hampus Jakobsson
Hampus Jakobsson. Foto: Håkan Röjder 

— Jag känner mig hedrad och blir glad över att Malmö universitet upplever att jag gjort nytta och varit behjälplig. Jag har samtidigt en stark tro på att man är bara exakt så bra som man är i ögonblicket och framåt, säger Hampus Jakobsson.

Hampus Jakobsson har bland annat startat mobilföretaget TAT som han senare sålt för miljontals kronor. Han har investerat i ett 80-tal företag och grundat innovationsmiljön Malmö Startups och entreprenörstudion The Ground.

Hampus Jakobsson utses till hedersdoktor med motiveringen att hans omfattande entreprenörskap med Malmö som bas gjort stora avtryck i samhället, men även på grund av hans starka stöd för utvecklingen av utbildning och forskning vid fakulteten. Hampus Jakobsson är själv civilingenjör i datateknik. Han har engagerat sig i Malmö universitet genom att vägleda unga människor i valet av teknikutbildningar, ge gästföreläsningar och ordna studiebesök. Han har agerat rådgivare för utbildningen Informationsarkitekt vid Mau samt i frågor som rör digitalisering.

— Universitet överlag har en fantastisk möjlighet att tänka och agera långsiktigt, säger Hampus Jakobsson.
— Å ena sidan kan universitet skapa yrkesutbildningar där studenter efter examen snabbt tjänar pengar, men desto viktigare är att de tänker 20 år framåt och ger unga människor väldigt mycket fria tyglar. Universitetets utbildningar är kanske inte det största värdet man skapar. I själva verket kan det vara den så kallade peer group man skapar och som studenterna blir del av.

En teknikoptimist med stark tilltro till dagens unga

Väldigt många av dagens samhällsproblem kan lösas med teknologi, anser Hampus Jakobsson. Högskoleutbildningar borde utformas från att vara lösningsorienterade till att bli problemorienterade.

— Ta miljö- och klimatproblem, till exempel, vilka går att lösa teknologiskt. På samma sätt ska man inte se en åldrande befolkning som en last eller invandring som en kostnad. Det är möjligheter och problemet ligger snarare i att de som sitter vid makten inte agerar.

Mot en större samverkan mellan datavetare och datorer

Programmering kommer i framtiden att handla mindre om att skriva kod och mer om att förstå problem, enligt Hampus Jakobsson. De som ska arbeta med programmering måste bli mycket bättre på att både formulera själva problemet och arbeta med den data som krävs för att lösa problemet. Med snabba framsteg inom artificiell intelligens förändras programmerarens roll från att kontrollera och styra datorer till att samarbeta med problemlösande algoritmer och se till att de får bästa möjliga input.

Text: Daniel Harju

Senast uppdaterad av Daniel Harju