Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Kajfest för hela Malmö när Malmö universitet invigs

2018-08-16

UNIVERSITET2018. Det bjuds på skånsk falafel skapad av ”Årets Kock” Peter J Skogström och flera band spelar när Malmö universitet officiellt invigs med en kajfest den 31 augusti. Invigningsakten med minister Helene Hellmark Knutsson och rektor Kerstin Tham innehåller ett uruppförande av nykomponerad musik.

Kajfesten 31 aug
Den 1 januari omvandlades Malmö högskola till Malmö universitet. Fredagen 31 augusti, exakt på dagen för 20 år sedan då Malmö högskola invigdes, invigs Malmö universitet officiellt med en kajfest.

– Det blir pompa och ståt, eftertanke och fest. Vi har försökt få med något för alla, säger Karolina Rosenqvist, projektledare för Kajfesten.

– Vi hoppas locka hit många, både nuvarande och tidigare medarbetare och studenter, samarbetspartners, vänner men även nyfikna Malmöbor, säger Karolina Rosenqvist.

Programmet startar på eftermiddagen med tre parallella akademiska seminarier. Då presenteras pågående forskning om hur universitetsutbildning kan bli ett äventyr, nya avhandlingar om styrning i offentliga verksamheter och case och samarbetsprojekt som illustrerar nyttan med forskning. Sedan blir det musik, utställningar, poängjakt och mingel. Så som det passar det nyskapande, urbana och internationella Malmö universitet, bjuds det på Malmös nationalrätt falafel med skånsk touch. Special-falafeln är skapad av ”Årets kock-vinnaren” Peter J Skogström som tillsammans med Tariq Almograbi kommer göra 2 018 falaflar till kvällens gäster.

Fyra band spelar

Fyra band är bokade. Linnea Henriksson som med Gyllene Tider skrev låten ”Bäst när det gäller” till fotbolls-VM och medverkar i Så mycket bättre, Malmöbandet Hey Elbow som är aktuella med nya albumet C0C0C0, det jazziga cabaretpopbandet Sanna Hansson & The Swatchmen och Discokollektivet spelar under kvällen.

Minnen från då och nu

Som en del av universitetsinvigningen skapas en minnesbank som byggs på och kommer växa allteftersom. Minnesbanken kommer att visas som en installation i Niagara. Malmö högskolas och Malmö universitets nuvarande och tidigare medarbetare, studenter, samarbetspartners och vänner kan alla bidra med ett minne i förväg eller på plats 31 augusti. I Niagara kommer det också finnas en utställning om Malmö universitet – då, nu och i framtiden.

Poängjakt arrangerad av studenter

Poängjakten Kajkarnevalen arrangeras av Malmö universitets studenter, ledd av studentkårerna. Besökare får ge sig in i jakten efter stämplar genom att delta i en rad aktiviteter. Vad sägs om att prova ett mega-twister, delta i ett parti mänskligt sänka skepp eller att måla ett konstverk på Kårhusets väggar?

Pimpa din t-shirt – hållbara kläder med Rebranding

Med Rebranding vill studenterna Caroline Müller och Matt Bevan uppmana oss till hållbar konsumtion. Istället för att bara köpa nytt kan vi återanvända och ändra på gamla kläder. Vill du pimpa din t-shirt, tygpåse eller scarf med Malmö universitets nya logga? Ta med valfritt plagg för rebranding så hjälper studenter dig att trycka.

Invigningsakt med nykomponerad musik

Invigningsakten väver samman vatten och stad, industri med akademi. Det blir uruppförande av ny musik skriven av kompositör Daniel Fjellström och en visuell berättelse skapad av regissör Helena Röhr. De tre brassbanden Malmö akademiska orkesters brass- och slagverkssektion, Lunds universitets brassband och Limhamns brassband, kommer tillsammans med Malmö akademiska kör, under ledning av Malmö universitets Director musices Daniel Hansson, framföra musiken. Rektor Kerstin Tham och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, inviger tillsammans med publiken, Malmö universitet. Efter invigningen spelar och underhåller Discokollektivet och slutligen blir det blir efterfest med dans i Kårhuset.

Text: Lotta Orban

Senast uppdaterad av Charlotte Orban