Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Höjdhopparen och barnrättskämpen Patrik Sjöberg blir hedersdoktor

2018-09-12

PRESSMEDDELANDE: Patrik Sjöberg, världsberömd höjdhoppare och djupt engagerad mot sexuellt utnyttjande av unga inom idrotten utnämns till hedersdoktor vid Malmö universitet. Idag för han en hängiven kamp för att barn och unga ska ha rätt till en trygg tillvaro utan sexuella övergrepp. 

Patrik Sjöberg hedersdoktor

– Jag är otroligt stolt över att bli hedersdoktor vid Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet, säger Patrik Sjöberg.  Det känns som den finaste utmärkelsen jag fått och det stärker mig att fortsätta jobba för ökad medvetenhet om barns och ungas utsatthet inom idrottsrörelsen och andra organisationer.  

Idag annat fokus

Patrik Sjöberg har en fantastisk idrottskarriär bakom sig med mängder av medaljer från svenska, europeiska och internationella tävlingar. Inte minst VM-guld i Rom och flera silver från OS i Los Angeles och Barcelona på 80- och 90-talet. Ändå är det knappast de lysande idrottsprestationerna som ger Patrik Sjöberg hans anseende idag.

Efter att ha lämnat det påpassade livet som högpresterande idrottsutövare, projektledare i Brasilien, studier vid Göteborgs universitet  har han gett ut två böcker. Den sista Det du inte såg 2011 var en svidande uppgörelse med livet inom idrotten och framförallt av att ha blivit sexuellt utnyttjad av sin friidrottstränare Viljo som han hade stort förtroende för.
– Boken fick ett enormt genomslag, säger Patrik Sjöberg. Under arbetet med boken förstod jag att jag ville ägna resten av mitt liv åt att bekämpa sexuellt utnyttjande av barn och unga. Det är ett jobbigt ämne som ingen vill tala om, men vi ”överlevare” inser betydelsen av att föra upp det till ytan.

Har gjort det möjligt för andra att säga ifrån..

I motiveringen till hedersutnämningen kan man läsa: ”… i ditt arbete med barns rättigheter inom idrotten i förhållande till sexuella trakasserier och övergrepp har du gjort det möjligt för andra att säga ifrån och omöjligt för idrottsföreningar att blunda för frågan.”

– Många har varit blinda alltför länge, säger Patrik Sjöberg. Vi vet att nio av tio barn någon gång kommer i kontakt med idrotten

Idag reser Patrik Sjöberg land och rike runt för att informera och öka medvetenheten inom kommuner, idrottsrörelser, företag, föräldraföreningar, civilsamhället med mera.
– Sexuellt utnyttjande är ett av våra stora samhällsproblem och där barn och unga finns kommer det alltid dyka upp pedofiler. Vår uppgift är att lyssna, förebygga, upptäcka, åtgärda och tala om problemen.

Kommer du att ha något framtida samarbete med Malmö universitet kring detta?
– Det är inget vi talat om i nuläget men det hoppas och tror jag.

Text: Helena Smitt

Senast uppdaterad av Ida Rosqvist