Universitet 2018 – fira med oss

Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Studenter utvecklar spel för gravida i Etiopien

2017-04-18

STUDENT. Tänk dig en gravid Tamagotchi som blir ledsen när hon inte får bra och näringsrik mat. 

Spelstudenter på Malmö högskola ska genom ett mobilspel bidra till att gravida kvinnor i Etiopien tar bättre hand om sig själva under graviditeten. Under en föreläsning i december kom de i kontakt med professor Rahel Bekele, från Etiopien, som också gav dem idén till examensarbetet.

Spelstudenter– Det är vanligt att gravida kvinnor i Etiopien förlitar sig på äldre kvinnors kunskap under sin graviditet och inte uppsöker sjukvård eller sjukvårdspersonal i området. Forskning visar att kvinnornas och bebisarnas hälsa skulle bli bättre om man i större utsträckning tar hjälp av sjukvårdspersonal och den vård som erbjuds, berättar Emil Svensson

Examensarbete som vill göra skillnad

Alexander Hedvall och Emil Svensson läser sista året på utbildningen Spelutveckling. De trivs bra med sin utbildning och tycker båda att programmering är kul. De är i full färd med att skriva klart sitt examensarbete som ska presenteras i början av juni.

Varför två spelintresserade unga killar från Sverige valde att engagera sig i gravida kvinnors hälsa i Etiopien förklarar de så här.
– Vi ville göra skillnad, göra något vettigt och utveckla något bra, säger Alexander.

Kulturella och historiska skäl ligger bakom 

Av kulturella och historiska skäl söker gravida kvinnor i Etiopien inte vård under sin graviditet. Dr Bekele som forskar om ICT, Informations- och kommunikationsteknologi på universitetet i Addis Abeba, har i sin forskning undersökt hur information kan förmedlas till kvinnorna med hjälp av bland annat Smartphones. Ett sätt är alltså att utveckla någon form att mobilapplikation för att ge dem tillgång till all den kunskap som faktiskt finns.

Efter samma princip som Tamagotchi

– Vår idé är lite samma princip som Tamagotchi fast med fler bilder och bättre funktion. Spelet går ut på att användaren ska hjälpa henne att förstå att hon ska gå på ultraljud, uppsöka sjukvården, eller äta mer balanserad kost, säger Emil.   

– Vår handledare José Font Fernandez hjälper oss med våra frågor om det tekniska och design, medan Dr. Bekeles del handlar om kunskapen kring kvinnorna och deras situation, säger Alexander.

Diskret inlärning som spelidé

Både Alexander och Emil är båda intresserade av pedagogiska spel.
– Tänk dig att du ska lära någon som inte vill, att läsa en karta. Då kan man lura hen genom att göra ett spel där man måste läsa kartor för att lyckas. Det kallas för diskret inlärning. På samma sätt tänker vi när vi utvecklade vår Tamagotchi-idé, säger Emil.

De ser också en framtid i sin idé.
– Vårt spel kan utvecklas och användas till dess att barnet är fem år. Då minskar risken för både barnet och mamman att de ska bli sjuka och eller dö på grund av ganska enkel information kring sin hälsa, säger Alexander.

Text: Filippa Törnwall

Senast uppdaterad av Helena Smitt