Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Studenter och gymnasieelever samarbetar i innovationsrace

2017-12-07

Mer än hundra teknikgymnasister samlades under tisdagen för en heldag på innovationsarenan Storm på Malmö högskola. Tillsammans med medarbetare och studenter utvecklades idéer och pitchar till Blixtlåset - Svenska Gymnasiemästerskapen för Innovatörer

Över 20 lag deltog med elever från teknikgymnasieutbildningar från hela Skåne. Uppgiften var inte enkel, varje lag skulle formulera en idé till en innovativ produkt, identifiera användarbehov och sätta samman en effektiv pitch. Till sin hjälp hade de lärare, studenter och innovationsrådgivare från Malmö högskola.

Elever från teknikutbildning i Trelleborg

 – Det har varit kul att få feedback och lära sig mer om marknadskommunikation. Det känns som att vi har fått en större inblick i hur vi kan ta vår idé vidare, berättar Kristofer Stojanovski, som studerar tredje året på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg.

Tillsammans med sina lagkamrater har Kristofer tagit fram ett innovativt koncept på en borste som med hjälp av kemiska material kan användas för att torka nytvättat hår. Andra produkter som pitchades under dagen var bland annat LED-lampor till återvinningsstationer, magnetiska klockarmband och byxor för personer med kateter och benpåse.

”En riktig delight”

För att utveckla koncepten användes Storms innovationsmodell NACP (Needs, Approach, Competition, Pitch) som utmanade eleverna att tänka igenom sina produkter. Som mentorer under dagen hade de studenter från kursen Innovationsprojekt

Mentorer vid Malmö högskola

 – Det har varit en riktig ’delight’, vi har utvecklat elevernas innovationsidéer genom att applicera våra egna kunskaper från kursen. Vi hjälper dem hitta behovet bakom produkterna, unique selling points och rätt pitchar. I slutändan handlar det om att validera produkten, berättar Patrik Nilsson, en av studenterna som varit med som mentor under dagen.

Nabil Merhi är tekniklärare på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Han menar att innovationsdagar som denna både väcker samarbetsvilja och intresse för ämnet.

 – Det märks att eleverna utvecklas och uppskattar samarbeten utanför klassrummet. Det genererar bra idéer och eleverna lär sig tänka mer innovativt och bedöma sina kunskaper och lyssna på nya perspektiv, berättar han.

Innovationstävlingen Blixtlåset, Svenska Gymnasiemästerskapen för Innovatörer äger rum den 14 mars i Trelleborg. De vinnande lagen från region syd går vidare till finalen i Stockholm.

Alla bilder är tagna av David Hamark vid Storm. 

Text: Amanda Malmquist

Senast uppdaterad av Amanda Malmquist