Universitet 2018 – fira med oss

Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Student tog hem prestigefullt designstipendium

2017-09-13

Gul, decimeterhög och prisbelönt. Miniatyrstolen som tog hem Konst/Design i Örestads stipendium är formgiven och skapad av Jens Isaksson, student på programmet i produktdesign. Verket är del av utställningen Sydform som just nu visas på Form/Design Center i Malmö. 

”Urtypen av en stol, dekonstruerad och satt i ett nytt sammanhang. Stolen refererar till Marcel Van Os och Shiro Kuramatas luftiga uttryck.” Så lyder juryns motivering när Jens Isaksson tilldelades Konst/Design i Örestads stipendium på tio tusen kronor för sin möbelprototyp.

Stol

– Det känns super. Det är alltid roligt att få pris, och speciellt efter bara ett års utbildning. Det känns verkligen som att jag hittat rätt i valet av program och yrke, säger Jens Isaksson.

Inspirerad av sprängskiss

Möbelutställningen Sydform ställer ut verk av formgivare verksamma i Skåne, Själland och Blekinge. Ett tiotal bidrag plockas ut till utställningen som är inriktad på sittmöbler. Jens Isakssons design är inspirerad av en sprängskiss, en illustration som visar de olika delarna av en produkt med små avstånd mellan.

– Jag har alltid haft möjligheten – eller förbannelsen – att se allt i delar, och jag ville illustrera det. Grunden är en pinnstol som jag täljt i trä, och sedan gjutit in i gjutpolyester, berättar Jens Isaksson.

– Idén till att söka till utställningen fick jag när de annonserade i verkstaden på högskolan, det motiverade mig att ställa upp. Jag tänkte att det var ett bra tillfälle att få ställa ut och få in arbeten i portfolion, tillägger han.

Bred utbildning ger många möjligheter

Stipendiet på tio tusen kronor är ett välkommet tillskott i projektkassan.

– Jag håller på med en idé till utställningen Ung Svensk Fom som kommer kräva lite färg och ytbehandling. Det är inga tio tusen kronor, men jag kommer definitivt använda pengarna till fler arbeten.

Men om framtiden kommer innebära mer möbeldesign är inte säkert. Utbildningen i Produktdesign öppnar dörrarna för mycket annat:

– Det är inte bara stolar jag vill jobba med i framtiden även om det skulle vara jättehäftigt. Jag är också intresserad av att arbeta med keramik eller design av till exempel lampor.

– Det är det som är bra med mina studier i produktdesign, utbildningen är bred och du kan göra så mycket olika designprojekt och produktioner, avslutar han. 

Text: Amanda Malmquist

Senast uppdaterad av Amanda Malmquist