Universitet 2018 – fira med oss

Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Spel om Malmö gör resan med femmans buss lite roligare

2017-09-27

SAMVERKAN/FORSKNING. Ett spel som utspelar sig i Malmö just så länge som du reser med linje 5. Det är idén bakom smart phone-spelet Bus Runner som tagits fram på Malmö högskola i samarbete med Skånetrafiken.

– Tanken är dels att göra det mer underhållande att åka kollektivt och dels att knyta spelets innehåll till det du ser omkring dig när du reser. Kanske börjar du utforska områden du inte besökt tidigare, säger Alexander Baldwin, masterstudent vid Institutionen för datavetenskap och utvecklare av Bus Runner.

Carl-Magnus Olsson och Alexander BaldwinSkräddarsydd sightseeing

Bus Runner är något av en skräddarsydd sightseeing-tur: Malmö live, Turning torso, Malmö centrum, centralstationen är några av platserna du passerar både i verkligheten och i spelet.

Förutsättningen är att du laddar ner Bus Runner-appen för Android-telefoner och tar superbussen linje 5, Västra hamnen - Stenkällan. Alexander Baldwin har använt sig av egna fotografier och google maps för att ta fram grafiken. Den moderna arkitekturen eller butikerna gör att man omedelbart känner igen Västra hamnen, centrum eller var du nu befinner dig.

Anpassas efter din resa

Själva handlingen i spelet är att du precis missat bussen och försöker springa ifatt, enligt principen ingen väg framåt är omöjlig. Spelet är så kallat context aware, det vill säga att innehållet och varaktigheten i varje spelrunda anpassas efter hur länge din resa varar och just var på rutten du befinner dig.

– Det ska vara kul men också funktionellt. Eftersom du hela tiden vet var du är riskerar du inte att missa nån hållplats, säger Alexander Baldwin.

Det huvudsakliga arbetet har skett inom ramen för samarbetsprojektet Data Innovation Arena (DIA). Efterarbetet har gjorts inom Context-Awareness in Consumer IoT Technologies (CACT) vid Malmö högskola. Universitetslektor Carl Magnus Olsson har varit projektledare.

Data tillgänglig för alla

Bus Runner och flugan Pokémon Go, som bygger på GPS, är bara ett par exempel på spel som använder öppen data, det vill säga data som är tillgänglig för alla, som t ex GPS-koordinater.

– Inom ett par år kommer alla bussar och tåg att vara uppkopplade och informationstavlorna ombord kan inte bara hälsa välkommen och lista nästa hållplats. Det kommer också att erbjudas ett antal tjänster bara för att du är just där och då. Frågan är vilka krav framtiden kommer att ställa på ombordsystemen, säger Carl Magnus Olsson.

Text: Magnus Jando

Senast uppdaterad av Ida Rosqvist