Universitet 2018 – fira med oss

Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Ny dekan på Fakulteten för hälsa och samhälle

2017-09-08

LEDNING. I början på augusti tillträde Anders Kottorp som dekan på Fakulteten för hälsa och samhälle. Anders är professor i arbetsterapi och kommer närmast från University of Illinois at Chicago. Han har tidigare varit verksam vid Karolinska Institutet.

Anders KottorpBalans är ledordet för Anders Kottorp när han ska leda fakulteten mot universitetsblivandet. 

– Till en början måste vi få ekonomin i balans och på sikt bättre balans mellan forskning och utbildning. Balansen måste förstås alltid ses i relation till kvalitet men en bättre balans nu ger också ett bättre avstamp för högre höjder och nya visioner, säger Anders.

Unikt uppdrag

Anders Kottorp hade inte tänkt lämna Chicago redan men uppdraget som dekan på Fakulteten för hälsa och samhälle var en utmanande och unik möjlighet som han inte ville missa.

– Jag uppskattar Malmö högskolas profil och samhällsengagemang och fakulteten har en spännande dynamik med starka utbildningar och starka forskningsområden. Att få vara med i övergången från högskola till universitet är också en unik möjlighet, säger Anders.

– Anders Kottorp har mycket värdefull kunskap och erfarenhet från sina tidigare uppdrag. Vi är glada att han har börjat hos oss och att han ska leda fakulteten när vi blir universitet, säger Kerstin Tham.

Professor i arbetsterapi

Anders Kottorp är legitimerad arbetsterapeut och professor i arbetsterapi. Åren 2003–2014 var han verksam vid Karolinska Institutet, först som lektor/docent och sedan som vice prefekt. Han var även föreståndare för en Nationell forskarskola i vårdvetenskap, som ett hundratal doktorander har genomgått. Närmast kommer Anders från University of Illinois at Chicago.

– Mitt forskningsfokus har alltid varit på de konsekvenser som personer med olika sjukdomar eller skador kan uppleva i ett vardags- och samhällsperspektiv, och hur de kan minimeras på olika sätt. Jag har haft förmånen att arbeta med i princip alla typer av klienter och brukare i min forskning och ofta i tvärvetenskapliga och multiprofessionella sammanhang, säger Anders.

Text: Carolin Lind

Senast uppdaterad av Helena Smitt