Universitet 2018 – fira med oss

Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Arenakrav dilemma för kommuner

2017-11-08

PRESSMEDDELANDE.  Fotbollsförbundens krav på arenornas standard kan sätta kommuner i en rävsax: antingen betala många skattemiljoner för en arena, eller riskera att stadens fotbollslag får spela sina hemmamatcher på annan ort.

— Fotbollsförbundens arenakrav faller även på kommunerna eftersom de ofta äger arenan och marken, säger Jens Alm, doktorand i idrottsvetenskap vid Malmö högskola.

Jens Alm

Jens Alm

I sin avhandling har idrottsvetaren Jens Alm undersökt de politiska processer och kommunala erfarenheter som elitfotbollens krav ger upphov till. Kraven från nationella och internationella förbund gäller saker som antalet sittplatser och åskådarantal totalt, tak över läktaren och värmeslingor under gräsplanen.

Förbunden har monopol

Studien gäller enbart herrfotboll och Jens Alm har tittat på klubbarna Ängelholms FF och danska Hobro IK på Jylland.  Ett nytt arenabygge utifrån fotbollsförbundens krav är en mångmiljonaffär, och Jens Alm frågar sig vilka handlingsalternativ politikerna har, och hur vi kan förstå elitfotbollens inflytande över den kommunala idrottspolitiken.
— De sitter lite i en rävsax och har få alternativ. De nationella förbunden har monopol och kan ställa vilka krav de vill, det finns ingen annan utförare, säger Jens Alm.

— Det spelar också stor roll vilken institutionell relation det finns mellan laget och kommunen. Relationen kan påverka vilka handlingsmöjligheter en kommun har när det kommer till att uppfylla förbundens arenakrav. I fallet Ängelholm är det tydligt att relationen parterna emellan påverkade det politiska utfallet, säger Jens Alm.

Ängelholm fick spela i Helsingborg

Danska kommunen Mariagerfjord gick danska fotbollsförbundet DBU till mötes och byggde en ny arena. Samma år som den stod klar åkte Hobro IK ut ur högsta divisionen men är nu tillbaka. Ängelholm investerade däremot inte i den arena som krävdes för spel i Superettan och fick som konsekvens under en period spela sina hemmamatcher i Helsingborg, tre mil bort.
— Dagens arenor ska generera pengar till klubbarna. Kommersiell fotboll ligger långt ifrån kommunernas traditionella uppdrag att bland annat främja bredd, folkhälsa och demokrati, säger Jens Alm.

Kräver mer av klubbarna

I en delstudie skildrar Jens Alm hur Sveriges kommuner- och landsting, SKL, och den danska motsvarigheten, KL, börjat kräva att klubbarna tar större eget ekonomiskt ansvar
— Tillsammans med Hobro IK uppförde Mariagerfjord kommun en arena för 10.000 åskådare, i en ort med 11.000 invånare. Mycket kommunala pengar går till att just uppfylla herrfotbollens krav. Kommunerna och företrädare för kommunala intressen vill att kraven ska anpassas mer efter de lokala förhållandena, säger Jens Alm.

Text: Magnus Jando

Senast uppdaterad av Magnus Jando