Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Affärsidé gör det enkelt att få lagat trasiga kläder

2017-11-17

Studenten Henning Gillberg cyklar på sin fritid runt i Malmö för att hämta upp trasiga kläder. Hans affärsidé Repamera handlar om att det ska löna sig att laga, sy om eller sy in sina favoritplagg jämfört med att köpa nya.  På måndag går han tillsammans med en rad företag ut med konceptet White Monday som en motpol till Black Friday.
–White Monday är ett alternativ till Black Friday där vi ger konsumenter valmöjlighet till att köpa nytt, säger han.

Henning Gillberg_01

I januari 2017 föddes idén till företaget Repamera. Det började med en tanke, som snabbt gjordes om till en marknadsundersökning: Hur många har trasiga kläder hemma? Inom loppet av 24 timmar hade Henning Gillberg fått bekräftat det han hade anat. De flesta av oss har kläder hemma som vi inte lagar. Istället köper vi nya. I dagarna har första kunden från Piteå hittat hans företag på webben. Cykelhämtningen kombineras av naturliga skäl med postorder.
– Jag lekte med idén om hur vi köper hem mat, fast satte in min affärsidé i samma process. Det vill säga att hitta en enkel lösning på hur man ska få lagat trasiga kläder som man har hemma, säger han.

Kunskap och nätverk
Henning läser sista året på utbildningen Produktdesign på Malmö högskola. I våras läste han kursen Design och hållbar utveckling. Den låg perfekt i tiden med tanke på hans företags utveckling.

– Den förstärkte de tankar jag hade och gav mig mer forskning och vetenskapsanknytning, så att jag kunde underbygga och undersöka mina argument, säger han.

Idag har Henning en anställd i sitt företag och han har fått finansiering från både statliga Vinnova och EU-projektet Climate Kic.
 –  För att utveckla mitt företag har jag även fått rådgivning och stöd från affärsutvecklaren Joa Falke på Malmö högskola och personal på Drivhuset.

Engagemang i miljön
Intresset för miljö tog fart under högstadiet.
– Jag vill uppmuntra till miljötänk genom en bra funktion eller tjänst, snarare än med pekpinnar, säger han.

Han är intresserad av cirkulär ekonomi, ett begrepp som är inspirerat av naturens kretslopp och handlar i stort om att vi  företag, organisationer eller samhällen ställer om från linjära till cirkulära processer, återanvänder eller återvinner produkter och använder förnyelsebar energi.
 –Vi brukar berätta för våra kunder, när de hämtar ut sina varor, hur mycket vatten de har sparat jorden, genom att inte köpa nytt, säger han.

Text: Filippa Törnwall

Senast uppdaterad av Filippa Törnwall