Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

INSTÄLLT! #metoo just nu och din roll i förändringen

Tid: 2019-05-21 15:15 -- 2019-05-21 16:15
Plats: Hörsal C, bottenplan Niagara
Målgrupp: Studenter och medarbetare

FÖRELÄSNINGEN ÄR INSTÄLLD.

Välkommen till ett samtal om #metoo just nu och din roll i förändringen.

Evenemanget riktar sig till studenter och medarbetare vid Malmö universitet. 

Medverkar gör Alice Bah Kuhnke, riksdagsledamot (mp). Ammy Lilliehorn, ordförande i föreningen samordningen metoouppropen. Caroline Snellman, styrelseledamot i föreningen samordningen metoouppropen och en av initiativtagarna till juristuppropet #medvilkenrätt

  • Vad har #metoo bidragit till för förändringar? Var står vi idag?
  • Hur bemöter jag kritiken mot rörelsen och vad säger lagen?
  • Hur skapar jag skillnad? Vad är min roll i folkrörelsen?

För 1,5 år sedan bröt tusentals modiga människor tystnadskulturen kring sexuella trakasserier och andra övergrepp både i Sverige och i resten av världen. #metoo är en global rörelse som samlade  röster från alla möjliga hörn. Tillsammans, sida vid sida, med fokus på samma problem har människor krävt förändring. Att bryta tystnaden är lättare då man är flera, men när övergrepp och trakasserier sker är det inte alltid givet hur jag ska agera. Ansvaret för säkra och trygga arbetsplatser ligger hos cheferna.  Men det är lätt för dem att gömma sig bakom fina ord och pappersprodukter. Så hur ställer jag krav? Vad har jag rätt till? Vilket ansvar har politikerna och hur påverkar jag dem inom ramen för vår demokrati?  Hur hänger en folkrörelse ihop med vårt demokratiska samhälle? Hur skapar jag förändring där jag står?

Tystnadskulturen vill tillbaka. Därför vill vi öppna upp för samtalet om varför vi inte får låta det bli tyst igen. Varför #metoo är långt ifrån över.

Senast uppdaterad av Ines Alic