Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Klädbyte för medarbetare

Tid: 2019-09-30 09:00 -- 2019-10-02 15:00
Plats: Niagara
Målgrupp: Alla medarbetare

In English

Klädbyte på Niagara

Alla medarbetare är varmt välkomna att delta i klädbyte på Niagara. Lämna in kläder måndagen den 30 september kl 09.00-14.15 eller tisdagen den 1 oktober mellan kl 09.00-15.00 på plan 8 vid C-hissarna (observera att detta inte är samma plats som vid tidigare klädbyten). Själva klädbytet äger rum på plan 7, vid B-hissarna, onsdagen den 2 oktober kl 09.00-15.00. 

Frågor och svar

Vilka plagg tar ni emot? 
Vi tar emot till exempel byxor, tröjor, kavajer, skjortor, klänningar, kjolar, kappor, jackor, rockar, sjalar, slipsar, flugor, hängslen, mössor, hattar, skor och träningskläder föutsatt att allt är helt och rent och kan användas lite till. Särskilt glada blir vi för herrkläder och kläder i stora storlekar! Vi tar INTE emot underkläder och barnkläder. 
En bra tumregel är att bara ta med dig sånt som du hade kunnat ge till en vän. 
Vi tar emot max 10 plagg per person.

Hur går bytet till? 
Upplägget är enkelt: För varje plagg som du lämnar in får du en bytesbiljett. På själva bytesdagen, den 2 oktober, tar du med dig dina bytesbiljetter till plan 7 vid B-hissarna där vi har hängt fram alla bytesplagg. När du hittar något du gillar blir det ditt i utbyte mot en bytesbiljett.

Jag har inga plagg att lämna in, kan jag ändå vara med på något sätt? 
Ja - kom ändå! Vi vågar nämligen lova att det blir bytesbiljetter över. Välkommen den 2 oktober, när klädbytet är igång - fråga efter bytesbiljetter. (Först till kvarn gäller.)

Vad händer om jag inte hittar något som jag vill ha? 
Om du inte hittar något och därmed inte får användning av dina bytesbiljetter kan du lämna in dem till oss. Vi ger bytesbiljetterna till kollegor som vill vara med, men som saknar egna biljetter.

Vad händer med plaggen som blir över? 
Allt som blir över lämnas till en second-affär.

Vad är det som är så bra med klädbyte egentligen?
Förutom att det är ett väldigt roligt sätt att umgås med kollegor och att skaffa sig nya kläder är det en viktig miljömässig gärning. I Sverige köper vi för många nyproducerade kläder och använder dem för kort tid. I snitt köper vi ungefär 14 kilo textil per person och år och knölar ner 7,5 kilo i soporna. Dessutom använder vi plaggen vi köper hälften så länge idag som vi gjorde för 15 år sedan. Miljökostnaden för att producera nya kläder är hög. Det krävs stora mängder kemikalier, vatten och energi för att framställa fibrer, färga och tillverka tyger och transportera kläder. Därför måste vi minska produktionen och förlänga livet på det som redan är producerat. Klädbyte är ett bra och roligt sätt att göra det!

Arrangör: KS/TS Kansli 
Initiativtagare och kontaktperson: Camilla Lekebjer 

Senast uppdaterad av Camilla Lekebjer