Universitet 2018 – fira med oss

Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Lunchföreläsning: ”Socker – inte bara farligt för tänderna”

Tid: 2018-05-29 12:15 -- 2018-05-29 13:00
Plats: Tandvårdshögskolan, sal: Aluan
Målgrupp: Alla intresserade

Socker ingår i den dagliga kosten och har alltid gjort, men inte i de mängder vi idag sätter i oss. Det socker som har ökat våldsamt är mängden tillsatt socker, dvs det som finns i läskedryck, godis, frukostflingor, sylt, fruktyoghurt och bröd. Det är detta som vi ska vara försiktiga med. Frukt, bär och grönsaker som innehåller socker kan vi fortsätta äta som vanligt, undantaget diabetiker som måste begränsa sig till en frukt om dagen. Varför är tillsatt socker farligt?

Detta socker finns i höga koncentrationer och höjer blodsockret, vilket i sin tur leder till frisättning av insulin på ett dramatiskt sätt. Höga nivåer av insulin leder så småningom till insulinresistens, vilket påverkar både hjärnan och kroppen, med försämrat minne till följd. En annan följd av högt blodsocker är glykeringar av olika proteiner, vilket leder till förändrade proteiner, som i sin tur bildar stora komplex, som kroppen inte känner igen. Detta i sin tur leder till inflammation och åderförkalkning. Beroende av socker är ett annat problem, och det gäller då en okontrollerad konsumtion av godis, läsk, choklad. Vår basala inriktning ska vara en nolltolerans mot tillsatt socker, sedan kan man alltid tacka ja till en efterrätt vid festliga tillfällen eller till söndagsmiddag.

Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Hon forskar om betydelsen av kosten för hälsan, i synnerhet effekterna av socker och fett. Särskilt intresse finns för hur aptiten styrs och tarmens samspel med hjärnan i denna process. Hon var den förste som upptäckte hur sockret smög sig in i våra livsmedel, även de märkta med nyckelhål, och pläderade för ett minskat sockerintag.  Hon har skrivit 150 vetenskapliga artiklar och ett tiotal populärvetenskapliga böcker.

Föreläsningen hålls på svenska och ingen anmälan krävs.

Välkommen!

Senast uppdaterad av Joakim Hugoson