Universitet 2018 – fira med oss

Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

I huvudet på en professor: Bakteriesamhällen

Tid: 2018-11-28 17:00 -- 2018-11-28 18:00
Plats: Malmö universitet Niagaras café våning 2, Nordenskiöldsgatan 1
Målgrupp: Alla intresserade

Bakteriesamhällen - hur biofilmer påverkar vår vardag

Biofilmer kan beskrivas som samhällen av bakterier. Sådana samhällen finns överallt runt omkring oss, i naturen, i och på oss människor men även på saker och ting i vår vardag. Julia Davies är professor i oral biologi. Hennes forskning riktar in sig på dessa bakteriesamhällens roll i utvecklingen av mänskliga sjukdomar och särskilt orala sjukdomar som karies och tandlossning. I munhålan finns det runt 700 olika bakterietyper men det är inte alla som orsakar sjukdom. Vår bakterieflora är också ett viktigt skydd för oss. En stor fråga inom forskningen är hur biofilmer utvecklas och varför vissa leder till sjukdomar medan andra inte gör det.  Varför drabbas till exempel bara vissa av tandlossning? Julia Davies vill med sin forskning ta reda på hur bakterierna interagerar med varandra, hur bakteriesamhällena fungerar och hur de kan manipuleras för att inte orsaka sjukdomar.

För 20 år sedan bildades Malmö högskola. I år blev vi Malmö universitet. Det firar vi genom en ny populärvetenskaplig föreläsningsserie: I huvudet på en professor. Serien består av 20 öppna föreläsningar som tar upp aktuella ämnen utifrån olika vetenskapliga perspektiv. Under året kan du höra Malmö universitets professorer berätta om sin forskning, deras väg till vetenskapen och livet som forskare.

Lyssna på och ställ frågor till en professor i afterwork-miljö. Varje evenemang är en timme långt. Forskaren föreläser i 30 minuter och därefter blir det frågestund under en halvtimme. Föreläsningen har fri entré och är öppen för alla.

Öl, vin, kaffe, te och tilltugg finns till försäljning. Dörrarna öppnar 16:30.

Välkomna på afterwork med forskare vid Malmö universitet, i caféet på våning 2 i Niagara!


Senast uppdaterad av Joakim Hugoson