Universitet 2018 – fira med oss

Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

I huvudet på en professor: Arbetaren

Tid: 2018-05-17 17:00 -- 2018-05-17 18:00
Plats: Restaurang Niagaras café våning 2, Nordenskiöldsgatan 1 Malmö
Målgrupp: Alla intresserade

Arbetaren - Kan skönlitteraturen uppgradera bilden av arbetarklassen?

När vi tänker på arbetaren ser vi ofta en man i blåställ framför oss. Men arbetarklassen har förändrats på senare år. Vår tids arbetare producerar oftare vård, omsorg och tjänster än industriprodukter och arbetarklassen har gått från att vara mans- till att vara kvinnodominerad. I medierna och i politiska diskussioner dominerar emellertid äldre bilder av arbetarna. En konsekvens av detta är att det blivit svårare att förstå och bekämpa klassorättvisor. Men i arbetarlitteraturen synliggörs dagens arbetarklass och de orättvisor den utsätts för. Magnus Nilsson är professor i litteraturvetenskap. Han forskar om arbetarlitteratur och studerar bland annat på vilket sätt den kan fungera som plattform för klassmedvetande och klasspolitik.

Plats: Restaurang Niagaras café på andra våningen, Malmö universitet, Nordenskiöldsgatan 1

Tid: klockan 17.00-18.00.Dörrarna öppnar klockan 16.30. Öl/vin/kaffe/te och tilltugg finns till försäljning.

Anmälan

Hela schemat för vårens föreläsningar i serien I huvudet på en professor

För 20 år sedan bildades Malmö högskola. I år blev vi Malmö universitet. Det firar vi genom en ny populärvetenskaplig föreläsningsserie: ”I huvudet på en professor”.

Serien består av 20 föreläsningar som tar upp aktuella ämnen utifrån olika vetenskapliga perspektiv på verkligheten. Under året kan du höra Malmö universitets professorer berätta om sin forskning, vägen till vetenskapen och livet som forskare. En kväll i veckan (onsdagar eller torsdagar) med start den 4 april, har du möjlighet att gå på afterwork och lyssna på och ställa frågor till en professor. Föreläsningarna har fri entré och är öppna för alla. 

Senast uppdaterad av Joakim Hugoson