Universitet 2018 – fira med oss

Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

CTA-seminarium: Organisatorisk arbetsmiljö – inte bara stress och ledarskap

Tid: 2017-12-13 15:00 -- 2017-12-13 16:15
Plats: Niagara, C-huset, plan 6, rum NIA0606 (Obs! Nytt rum!)
Målgrupp: Praktiker, forskare, studenter

Den organisatoriska arbetsmiljön är i högsta grad aktuell, både för att förstå varför människor blir sjuka av arbetet men också för att vara en attraktiv arbetsgivare.

I ett projekt vid Malmö högskola har Lisbeth Rydén utvecklat en metodik för att bedöma och hantera organisatoriska arbetsmiljörisker. Metodiken riktar uppmärksamheten på andra aspekter än stress och ledarskap. Risker som har att göra med vem man blir, eller förutsätts vara, när arbetsplatsen väljer att organisera sig som den gör för att få verksamheten att fungera och hur det påverkar chefer och medarbetare.

Genom den diskursiva ansatsen hamnar fokus på själva organiserandet men också på hur man blir tilltalad och omtalad på arbetet – exempelvis som en partner i att få verksamheten att fungera eller som en lydig kugge i ett maskineri – och vilka konsekvenser det kan få för den organisatoriska arbetsmiljön.

Några risker med Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) kommer också att tas upp.

Lisbeth Rydén är doktorand i företagsekonomi/organisation vid Centrum för bank och finans (CEFIN) vid Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm. Du kan läsa mer om Lisbeth Rydén och den diskursiva metodiken på: http://ellerr.se/

Anmälan till seminariet görs till Camilla Lekebjer.

Senast uppdaterad av Camilla Lekebjer