Universitet 2018 – fira med oss

Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Knowledge for Change

knowledgeforchange

Malmö universitets seminarieserie ”Knowledge for Change” vill lyfta forskningens roll i samhällsutvecklingen. Knowledge for Change fokuserar på hur universiteten kan både kritiskt granska, utmana och problematisera och samtidigt bidra till lösningar på de samhällsutmaningar som världen står inför. 

Kommande föreläsningar i seminarieserien

Knowledge for Change #4
Professor José van Dijck, University of Utrecht .
Rubrik:
Reflections on Responsible Digital Societies
När: 8 juni, klockan 13.15-15.00.
Var:
 Niagara, hörsal B2, Nordenskiöldsgatan 1, Malmö universitet
Moderator: Professor Jay David Bolter, Georgia Institute of Technology och Malmö universitet.

Anmäl dig

Kort om José van Dijck föreläsning: 
Hur kan offentliga värden bevaras i det digitala samhället, både när det gäller tekniska system och styrning? Denna föreläsning koncentrerar sig på europeiska (privata och offentliga) intressen i förhållande till intresset hos ett amerikanskt baserat ekosystem, drivet av en handfull högteknologiska företag. Kärnan är striden om informationskontroll: vem äger data som genereras av sociala aktiviteter på nätet? I synnerhet i Europa kan regeringar vara proaktiva för att försvara  offentliga värden på medborgarnas och konsumenternas vägnar. 

Kort om José van Dijck:
José van Dijck är professor i medievetenskap vid universitetet i Utrecht, Nederländerna, och forskar inom områden som medie- och kommunikationsteknik, sociala medier och digital kultur.  Hon har skrivit sex böcker och ett hundratal vetenskapliga artiklar och bokkapitel. Hennes bok “The Culture of Connectivity. A Critical History of Social Media” (Oxford UP, 2013) har nyligen översatts till spanska. Hennes nya bok, tillsammans med författare av Thomas Poell & Martijn de Waal, med titeln ”The Platform Society. Public values in a connective world” ska ges ut i augusti (2018) av Oxford University Press.

Knowledge for Change #5
Professor Ananya Roy, University of California, Los Angeles.
Rubrik:
Liberal Democracy and its Racial Others: The West in the Age of Trumpism
När: 10 oktober 2018.
Var: Malmö universitet (lokal meddelas senare).

Kort om Ananya Roys planerade föreläsning: 
”I denna föreläsning analyserar jag de former av främlingsfientlighet, islamofobi och vit makt som ingår i Trumpismen och som återfinns i många andra politiska regimers tankegods runt om i världen. I stället för att tolka Trumpismen som ett brott mot liberalismen, lyfter jag fram västvärldens kolonialhistoria för att visa att den liberala demokratin alltid har definierats gentemot ”den andra rasen”. Nuvarande historiska situation visar tydligt av integrationen kräver såväl fantasi som praxis av radikal humanism. Med utgångspunkt i tidigare och nuvarande frihetskamper tittar jag på olika former av motstånd och dess konsekvenser för demokratins framtid.”

Kort om Ananya Roy:

Ananya Roy är professor i stadsplanering, social välfärd och geografi vid UCLA Luskin School of Public Affairs, USA . Roys forskning fokuserar  bland annat på fattigdom och ojämnlikhet i städer på södra och norra halvklotet. Hennes bok "Poverty  Capital: Microfinance and the Making of Development (2010) tilldelades Paul Davidoff Book Award. Ananya Roys senaste bok är "Encountering Poverty: Thinking and Acting in an Unequal World (2016).

Senast uppdaterad av Per M Eriksson