Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Margareta Ekborg

Margareta EkborgMargareta Ekborg är professor i ämnesdidaktik med naturvetenskaplig inriktning.

Forskningsintresset ligger inom socio-scientific issues – SSI och lärande för hållbar utveckling. Hon arbetar också med nationella prov i biologi, fysik och kemi för åk 6 tillsammans med kolleger vid Malmö högskola, Göteborgs universitet och Högskolan Kristianstad. Dessutom medverkar Margareta i två EU-projekt – ESTABLISH (2010-2013) och SAILS som startar 2012.

Betydelsefulla böcker i mitt liv

Detta är ingen lätt uppgift. Ju mer jag tänker på böcker som betytt något desto längre blir listan. Nu har jag valt ut representanter för genres som följt med under längre tid i livet. Genren går i varandra men det går så klart inte att undvika. Man kan fundera på vad som valts bort. 

Existentiell litteratur  
All litteratur är väl i någon bemärkelse existentiell, men de här böckerna handlar om frågor om vem man är, vad man vill och var man hör hemma.

Mio min Mio

Astrid Lindgren: Mio min Mio

Det är fortfarande en av mina största läsupplevelser. Mio min Mio kom ut när jag gick i första klass och är en av de första böcker jag läst själv. Den är oerhört spännande och handlar om godhet, ondska och tillhörighet.

På västfronten intet nytt

Erich Maria Remarque: På västfronten intet nytt

Boken handlar om några unga mäns upplevelser av livet i skyttegravarna under första världskriget. Den förmedlade starkt en insikt om krigs meningslöshet. Jag läste sedan flera böcker av samma författare som handlade om en rotlös mellankrigsgeneration som hade svårt att hitta sig själva och meningen med livet efter en förlorad ungdom. De passade väl bra i en orolig tonårstid.

peter_noll

Peter Noll: Den utmätta tiden

Det är en stark självbiografisk berättelse om en man som får reda på att han har njurcancer och bestämmer sig för att inte genomgå behandling. Boken handlar om hans sista tid i livet och han ställer frågor om liv och död och vad livet är på sin spets. Jag läste den under en tid när min mor var sjuk i ett malignt lymfom, genomgick tuffa behandlingar och så småningom avled.

beauvoir

Simone de Beauvoir: Ingen är odödlig

Simone de Beauvoir kunde ju kommit med i en av mina andra genrers, men just den här boken gjorde ett oerhört intryck när jag läste den i ungdomen. Den handlar om en man som lever och lever och inte lyckas dö. Han sover några hundra år och vaknar upp och tvingas lyssna till samma mänskliga diskussioner och han observerar samma tillkortakommanden hos människorna och det blir oändligt tröttsamt. Det är kanske så vi kan förstå att livet slutar någon gång och att det kanske inte är en tragik om detta sker efter ett långt liv.

yvonne_hirdman

Yvonne Hirdman: Den röda grevinnan

En av senare års stora läsupplevelser. Yvonne Hirdman berättar, utifrån brev och dagböcker hon hittar efter att hennes mamma dött, om moderns liv från uppväxten i Bucovina i nuvarande Rumänien, ungdomen i mellankrigstiden i Berlin till ett vuxenliv i Hökarängen. Förutom att det är en fantastisk historisk berättelse är det också en berättelse om hur hon lär känna sin mamma. Vad vet vi egentligen om våra närmaste och vad berättar vi själva för våra barn om vårt liv?

bettelheim

Bruno Bettelheim: Sagans förtrollande värld

Jag läste denna bok när jag just fått egna barn. I boken förklarar denne psykolog vad sagor betyder för barn och vad som är riktiga sagor. Han berättar om vilka problem barn bearbetar när de läser olika sagor. De får bearbeta ont och gott, rädsla, oidipuskomplex, att slita sina band etc. Då förstår jag varför jag slukade sagorna - Bröderna Grimm, grekiska folksagor och den nordiska mytologin.


Kvinnolitteratur
Jag väljer den rubriken även om den kanske är litet missvisande. Tidigt älskade jag böcker om starka och frimodiga tjejer.

Röda Zora

Kurt Held: Röda Zora

...är en berättelse om magra föräldralösa barn som leds av en tolvårig flicka Zora. Den utspelar sig i Senj i Kroatien på 30-talet. Där barnen livnär sig på att stjäla. Så småningom kommer de med hjälp av en fiskare in i samhället. Zora är en ovanlig flicka med stark integritet. Hon är visserligen fattig men fri och stark.

Pappa Långben

Jean Webster: Pappa Långben

Humoristisk berättelse om en föräldralös flicka som med hjälp av en okänd välgörare får gå på internatskola. Trots att hon kommer från ett barnhem är hon inte förtryckt utan hon skildrar sina iakttagelser med vass penna i brev till sin välgörare. Boken representerar en hel genre av flickböcker som utspelar sig på internatskolor i England. De skildrar både en fin gemenskap mellan tjejer och deras intriger.

Håll käften och var söt

Vita Andersen: Håll käften och var söt

Det här är en bok med 12 berättelser om kvinnor och barn i Köpenhamn. Berättelserna är oerhört dystra och handlar om starkt utsatta kvinnor och framför allt deras barn. Under 70- och 80 talen läste jag en mängd litteratur om och av  kvinnor. Det var Bente Clod, Enel Melberg, Susanne Brögger och Erica Jong och det var Marilyn Frenchs Kvinnorummet med flera. De hade alla en betydelse för min egen förståelse av de villkor man har och som utvecklar en som kvinna Att läsa dessa böcker var väl en början på en genusmedvetenhet som man så klart kan fundera över vad den stod för.

Utrensning

Sofi Oksanen: Utrensning

Många av de böcker som finns i min lista är väl i någon bemärkelse kvinnolitteratur. Men för att lämna 70- 0ch 80- talen och komma in på något nyare väljer jag Utrensning. Det är en berättelse om kvinnor och om val grundade på politiska övertygelser och egoistiska önskningar. Det är en komplex och jättebra bok om hur villkoren kan förändras och hur människor kan eller inte kan förhålla sig till dessa. Också Stalins kossor av samma författare är en bok att rekommendera och den är mer fokuserad på identitet och nationalitet.


Socialrealism – arbetarlitteratur
Dessa fyra böcker får utgöra exempel ur en viktig läsperiod då jag läste många böcker av Lo-Johansson, Moa Martinsson och Jan Fridegård m.fl. s.k. arbetarförfattare.

Sotarpojken

Lisa Tetzner: Sotarpojken

En oerhört sorglig och engagerande historia om små pojkar som sålts som slavar och arbetar som sotarpojkar i Milano i mitten av 1800-talet. Lisa Tetzner skrev också en serie om barn i ett bostadshus i Berlin under 30-talet och vad som händer i deras familjer när nazismen kom och sedan kriget.

Katrina

Sally Salminen: Katrina

Detta var den första riktiga vuxenbok jag läste. Det var i åk 6 och boken handlar om en kvinna som växer upp på en ganska välmående gård i Österbotten och förälskar sig i en fiskare från Åland. Mannen har inte gett en helt riktig bild av sina enkla omständigheter på Åland utan hon kommer till oerhört fattigt hem. Boken handlar om Katrinas slit att klara av livet för familjen utan stöd av sin oduglige karl.

Kejsaren av Portugallien

Selma Lagerlöf: Kejsaren av Portugallien

Många av Selma Lagerlöfs böcker har varit älskade läsupplevelser. Jag tar denna bok eftersom den första jag läste av henne efter Nils Holgersson som jag tyckte var otroligt tråkig antagligen beroende på att jag var för liten när jag fick tag i den. En anledning till att jag började med Kejsaren av Portugallien var att jag i bokhyllan hemma hittade en vacker upplaga med färgillustrationer av Einar Nerman.

Kungsgatan

Ivar Lo-Johansson: Kungsgatan

Boken handlar bl a om en ung flicka från landet som tvingas försörja sig som prostituerad i Stockholm på 309-talet. Jag läste boken i smyg i 13-års åldern eftersom ämnet inte ansågs som lämpligt, vilket naturligtvis väckte min nyfikenhet. 

  

Stora epos
När man tänker på böcker som betytt mycket så faller tankarna ganska snabbt på de stora romanerna som är tjocka och ofta i flera delar.  Man läser och läser och önskar att de aldrig ska ta slut. Det började med Det lilla huset på prärien och fortsatte med Wilhelm Mobergs Utvandrarserien, John Steinbecks Öster om Eden och Vredens druvor, Kristin Lavransdottir av Sigrid Undset och alla León Uris böcker och Delblanc osv. osv. Ja hur är det möjligt att välja? Men valet faller ändå så här:

Stadböckerna

Per Anders Fogelström: Stadböckerna

Att få följa Tummen, Matilda, Henning och Emilie och alla de andra är att vandra i Sveriges historia och givetvis i Stockholm med guide genom de senaste 150 årens historia.  Emelie är född samma år l som min mormor och den yngre Henning är så gammal som min far och böckerna slutar med  en studentexamen ungefär när jag tog studenten. Det finns så många trådar om utvecklingen av ett modernt samhälle. En bild som följt mig är när Henning (den äldre) och Tummen badar i Mälaren och får smutsränder på halsen. Det är 1800-tal. Idag badar man i sjön utan att få smutsränder. Dessutom är det väldigt trevligt att en av sönerna och en brorson också älskar dessa böcker.

Vargskinnet

Kerstin Ekman: Vargskinnet

Kerstin Ekman har skrivit så många bra böcker. Inte minst den senaste Grand final i skojarbranschen har gett mig stor glädje. Men jag väljer Vargskinnet med Guds barmhärtighet, Sista rompan och Skraplotter - trilogin om barnmorskan som ger sig iväg till Norrland. Den har lärt mig mycket om utvecklingen i en annan del av Sverige än den jag har växt upp och levt men där jag också har ett bit av mitt hjärta med anledning av arbete i Umeå under senare år.

Andarnas hus

Isabelle Allende: Andarnas hus

Boken introducerade mig till den sydamerikanska mustiga berättartraditionen. Boken rör sig mellan den verkliga världen och andevärlden vilken normalt är mig litet främmande, men som en fanfar till fantasin och det fria tänkandet ger den många ingångar. Senare har jag läst annat av Allende, men inget går upp mot denna bok.

Torgny Lindgren

Torgny Lindgren: Norrlandsakvavit

Lindgren hör verkligen hemma bland de stora berättarna även om han inte skriver epos precis. Jag väljer Norrlandsakvavit eftersom den får en att inse att man inte ska ha en övertro på sin egen betydelse Den handlar bland annat om predikanten som på ålderns höst måste åka tillbaka till sin hembygd för att tillrättalägga att han frälst en massa personer och nu kommit till insikt att detta inte var rätt. Men reaktionerna är inte som han tänkt sig.

 
  
Att upptäcka, utforsla och förstå världen i ett globalt perspektiv
  

Alex Haley

Alex Haley: Rötter

Berättelsen om hur Haleys letar upp historien om sin anfader Kunta Kinte, som blev såld som slav från Gambia till Nordamerika på 1700-talet, och kartlägger hans liv och efterlevande är spännande och engagerande. I slutet av boken kommer Haley till ursprunget i Afrika och det är starkt när han sitter och lyssnar på de muntliga berättelserna och får höra om Kiunta Kinte som försvann från byn för länge sedan (som jag nu kommer ihåg det) Redan Harriet Becher Stowe gav slaveriets grymhet ett ansikte i Onkel Toms stuga. Och i år har jag besökt en av de rysligaste platser man kan föreställa sig– Slavmarknaden i Stonetown på Zanxibar. Det var den Östafrikanska utskeppningsplatsen för slavar.

rosenberg

Göran Rosenberg: Friare kan ingen vara

Den amerikanska idén från Revolution till Reagan - och lite till. Om rötter och Onkel Toms stuga är romaner som berättar om slaveriet från enskilda människors perspektiv tar Rosenberg i sin fackbok upp vilken påverkan slaveriet haft  för USA idag. Det finns en mycket intressant skildring om hur slaveriet påverkar familjebildning etc. och när jag läste boken insåg jag att de inte förflutit så många generationer sedan det fanns slavar i USA. Boken tar framför allt på ett tydligt och pedagogiskt sätt upp frågor kring demokrati. Intressant är de skilda premisserna för demokratins framväxt i USA jämfört med Sverige.

En halv gul sol

Chima Manda Ngozi Adiche: En halv gul sol

Adiche berättar om Biafrakriget, som det talades mycket om på 70-talet men som jag nog aldrig förstod, genom berättelser om alldeles vanliga människor. Det gör det till en fasansfull historia där man också lär sig något om Nigerias historia och om mänsklighetens alla sidor. Man kan t.o.m. förstå varför en ung man begår våldtäkt.

oz

Amos Oz: Hur man botar en fanatiker och om att skriva

Denna bok borde varenda ung människa läsa. I en kort bok diskuterar Oz fanatism. En av hans idéer är att en fanatisk person saknar inlevelseförmåga och fantasi. Han ger ett fantastiskt exempel på ett samtal mellan en av hans vänner och en taxichaufför i Israel.

pamuk

Orhan Pamuk: Snö

Pamuk lyckas verkligen beskriva komplexiteten i ett politiskt händelseförlopp och ett historiskt sammanhang. När jag läst boken vet jag inte om jag var klokare men jag förstod mer om komplexiteten i frågan om kvinnors klädsel och att vad som väljs och inte väljs inte alltid är så självklart.

 

Biografier

Det finns ett par biografier nämnda här tidigare. En intressant genre är de skönlitterära biografierna. Egentligen är ju kluven till hur man blandar fiction med källmaterial och den rätt man tar sig att lägga ord och händelser till de skildrade personerna. Det som är väldigt bra med t ex Den röda grevinnan är hur Hirdman så tydligt anger källmaterial när hon fabulerar och gissar. Det är alltså en riktig biografi. Men trots mina invändningar kan jag inte hjälpa att jag är väldigt glad för de exempel som följer.

anne_frank

Anne Franks dagbok

En tidig läsupplevelse om en ung flicka som var så lätt att identifiera sig med trots våra väldigt olika livsbetingelser. Men det var en tidig upplevelse av att vi människor har mycket gemensam oavsett var vi kommer ifrån etc.  Det skiljer kanske mer mellan grannen och mig än mellan kompisen på andra sidan världen. Boken gav också en slags begriplig och direkt ingång i en del av andra världskriget som det fortfarande talades mycket om under min uppväxt.

enquist

Per-Olov Enquist: Lewis resa

Det är en omfattande berättelse om Lewi Pethrus och pingströrelsen. Något som jag reagerade på var att så många ensamstående förvärvsarbetande kvinnor var med i pingströrelsen i början på 1900-talet. Och att det är härifrån hemmafrupartiet KD har sina rötter! PO Enquists riktiga självbiografi Ett annat liv rekommenderas starkt.

oates

Joyce Carol Oates: Blonde

Jag måste ha med Oates.  Bland hennes fantastiska böcker finns t ex Fallen och Dödgrävarens dotter men Blonde är en skönlitterär bok om Marilyn Monroe. Det är stark och ömsint berättelse om en kvinna som var beundrad i hela världen och ändå väldigt skör, ensam och olycklig.

   
Ljudböcker
Jag måste skriva några ord om ljudböcker också. Man kan läsa när man städar, väntar på bussen och är ute och går. Att någon läser ger en ny dimension.

steinbeck

John Steinbeck: Möss och människor
Inläsare Ingvar Hirdwall

Det finns flera skäl till valet. Steinbeck är en av de författare som betytt mycket så han måste vara med på listan. Möss och människor är ett exempel på hur en stor och innehållsrik historia kan berättas oerhört koncentrerad på under 100 sidor. Det finns fler sådana böcker – Pärlan, Silke, Parfymen, Högläsaren m.fl. av Steinbeck och andra författare. Och att lyssna på Hirdvalls läsning är som att gå på teatern.

 

  

 

Senast uppdaterad av Maria Brandström