Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Tuija Muhonen


Tuija MuhonenTuija Muhonen är docent i psykologi och professor i arbetsvetenskap. Hon är föreståndare för forskningscentrum CTA (Centrum för tillämpad arbetslivsforskning och utvärdering).

 | | |

Vad skulle det ha blivit av mig utan böcker? Och utan bibliotek? Jag började läsa böcker redan innan jag själv kunde läsa. Det var nämligen så att jag lånade en hög böcker redan under första terminen i folkskolan och instruerade mamma – läs! Hon älskade också att läsa själv så även om hon nog tyckte att det var jobbigt att läsa högt så förmodligen var hon glad att vi delade ett gemensamt intresse. De första böckerna lånades i folkskolan, men när jag började närma mig tonåren investerade kommunen i en bokbuss, vilket var ett lyft eftersom det annars var 10 km till det riktiga biblioteket. Så fort det blev klart att jag skulle ta över bokstafettpinnen började jag lista böcker som jag läst under åren. Det blev en för lång lista från början, allt fick inte plats och en del utmärkta böcker har fallit bort från minnet. Här har vi resultatet – 20 böcker, som på ett eller annat sätt får plats i min livsberättelse. En gemensam nämnare eller en röd tråd genom samlingen är att dessa böcker ger olika perspektiv på tillvaron, ibland tragiska, ibland humoristiska, men som öppnar upp nya sätt att se på saker och ting. Böcker som kan hjälpa läsaren att bli medveten om olika verkligheter än den som vi själva så ofta tar för givet. 

 | | |

Bokomslag: Pippi i SöderhavetAstrid Lindgren: Pippi Långstrump i Söderhavet

Denna bok köpte min äldsta syster till mig, kanske när jag var 10 eller så. Egentligen var jag väl lite för stor för Pippi eller Peppi som hon heter på finska, men jag tyckte mycket om boken. Kanske för att det var lite speciellt att äga istället för att låna en bok. Sedan var min pappa en sagoberättare och min favoritsaga handlade om en flicka på en ö långt borta där det växte apelsinträd. Det var otroligt exotiskt då. Pippi har som bekant inte så mycket övers för auktoriteter så där såddes kanske redan då ett litet frö hos mig? Dessutom så längtade jag ofta bort och då kunde man drömma om att en gång komma till en exotisk plats såsom Söderhavet. Dit kom jag ju visserligen inte skulle det senare visa sig – men jag kom i alla fall till Astrid Lindgrens land 

 | | |

Bokomslag: Borta med vindenMargaret Mitchell: Borta med vinden

Den här boken lånade jag som 12-åring från bokbussen. Ack så romantisk och spännande berättelse som utspelar sig i Atlanta i Georgia under det amerikanska inbördeskriget. Visserligen blev jag mer och mer irriterad på Scarlett O’Hara som envisades att tro sig vara kär i Ashley Wilkes, när alla tecken tydde på att hon borde satsa på Rhett Butler istället. Som vuxen kan boken analyseras mer kritisk utifrån hur slaveriet framställdes, men krigets hemskhet illustreras väl i boken. 

Det här än en riktigt tjock bok och jag har många gånger förundrats över att jag verkligen sträckläste den så ung som jag var. De dagarna är förbi, nu blir det betydligt kortare skönlitterära alster och tyvärr inte heller så ofta som jag egentligen skulle vilja.

 | | |

Bokomslag: Flugornas herreWilliam Golding: Flugornas herre

Den här och nästa bok har jag valt som en tribut till min lärarinna i finska genom högstadiet och gymnasiet. Först långt efteråt har jag tänkt hur viktig roll hon hade med sina litteraturval och hennes lite speciella entusiasm. Hon hade ett rättvisepatos som hon delade med sig och öppnade våra ögon inte enbart för finsk utan även för världslitteratur. Den här boken är en påminnelse om hur ändrade omständigheter och hotfulla situationer ganska snabbt kan skrapa bort vårt civiliserade beteende. Vi och dom – kampen om makten som kan demonisera oss människor.

 | | |

Bokomslag: Cry, the beloved countryAlan Paton: Cry, the Beloved Country

Det gjorde ont i hjärtat att läsa den här boken. Frustrationen över människors maktlöshet inför sina egna liv. Så mycket svårigheter och ren grymhet de svarta har fått genomlida under historien. Boken som skrevs innan apartheidlagen började gälla i Sydafrika beskriver samhällsutvecklingen som präglas av flykten från den fattiga landsbygden, problem med anpassning till det urbana, vilsenhet och rädsla som ändrade samhällsstrukturer medför.

 | | |

Bokomslag: Bonjour tristesse

Françoise Sagan: Bonjour tristesse

Nu följer två böcker som introducerades av en rumskompis under studietiden i Finland. Bonjour tristesse som Françoise Sagan skrev när hon var bara arton år (1954). Historien som äger rum på Rivieran handlar om en något rebellisk sjuttonårig flicka och hans far under ett sommarlov. Den lättjefulla tillvaron hotas så småningom av pappas nya kärlek som vill styra och kontrollera flickans förehavanden och för att undvika kontrollen kommer hon på en slug plan. 

Sagans böcker utspelar sig i något dekadenta överklassmiljöer – så olikt en fattig students liv. Men så underbart att få inblick i ett liv med champagne, snabba bilar, snygga älskare, vackra miljöer – och att man kan ta dagen som den kommer.

 | | |

Bokomslag: Roald DahlRoald Dahl: Mysteriet med det försvunna mordvapnet och andra berättelser

Jag tycker verkligen om Roald Dahls humor (kanske ett strå vassare än Paasilinnas?). Mary Maloney är en lycklig gravid hemmafru gift med polisen Patrick. Hon tror att hennes man också är lika nöjd med deras relation som hon själv är. Men en dag när Patrick har kommit hem efter arbetet och tagit ett par glas avslöjar han att han har en annan kvinna och vill skiljas. Mary hamnar i ett transliknande tillstånd och hämtar en stor lammstek från frysen som är tänkt att bli middag. Patrick vill dock inte ha någon middag utan säger att han ska ut. När Patrick tittar ut genom fönstret med ryggen mot Mary, slår hon honom hårt med den frysta lammsteken. Han dör omedelbart. Mary förbereder lammsteken och sätter den i ugnen och går därefter till affären för att handla grönsaker. När hon återvänder hem låtsas hon vara överraskad när hon hittar sin man död på golvet och ringer polisen. När poliserna (Patricks kollegor) kommer frågar de Mary vad som hänt och hon antyder då att en främling måste ha kommit in när hon var i affären och slagit ihjäl hennes man. Poliserna är fundersamma eftersom de inte hittar mordvapnet. Vid det här laget har lammsteken blivit färdig och Mary undrar om inte poliserna kunde göra henne en tjänst och äta lammsteken som annars inte skulle bli uppäten. Poliserna tackar eftersom det redan är sent och äter därmed upp mordvapnet. 

 | | |

Bokomslag: Okänd soldatVäinö Linna: Okänd soldat

Den okända soldaten läste jag på svenska någon gång i början av 80-talet då jag hade flyttat till Sverige. Den var lite kämpig att läsa på grund av de olika dialekterna som soldaterna i boken hade, men jag hade ju sett filmen tidigare så det underlättade lite. En mycket bra sanningsbaserad berättelse om krigets fasor, men också om solidaritet och civilkurage. Många finska män offrade sina liv under det långa kriget och de som överlevde bar på sina fruktansvärda minnen inom sig samtidigt som de förväntades att bygga upp landet efter kriget. Den här generationen som mina föräldrar tillhörde utsattes för mycket stora påfrestningar. 

 | | |

Bokomslag: Märta TikkanenMärta Tikkanen: Århundradets kärlekssaga

En vacker och smärtsam poesi om att dela sitt liv med en alkoholist. Svårigheten att lämna, svårigheten att stanna. ”Vanliga” relationsproblem ter sig som barnlek efter att man läst Märtas bok. 
”Vi flyttade ihop inte för att vi ville det utan för att vi inte kunde låta bli
Vi flyttar inte ifrån varann fast vi vill det för att vi fortfarande inte kan låta bli varann Om det här är hat hur ser då kärlek ut?”

 | | |

Bokomslag: Introduction to psychologyAtkinson & Hilgard's Introduction to Psychology

Hösten1987 började jag universitetsstudier i Lund vid Psykologiska institutionen. Glömmer aldrig hur mycket jag pluggade till första tentan, som jag var jättenervös inför. Vill man få en översikt om människan som psykologisk varelse så rekommenderas denna bok. Här berörs det mesta av det mänskliga psyket såsom medvetande, minne, lärande, motivation, emotioner, personlighet och psykiska sjukdomar. Detta var en vändpunkt och även om mitt huvudintresse sedan blev arbets- och organisationspsykologi så hade den här boken en avgörande betydelse för min akademiska karriär.

 | | |

Bokomslag: Dorian Grays porträttOscar Wilde: The picture of Dorian Gray

Det känns som den här boken är och kommer kanske alltid att vara lika aktuell. Vår rädsla för ålderdomen och jakten att försöka hålla oss evigt unga präglar mycket av vår samtid. Men även om vi skulle kunna förbli evigt unga utseendemässigt såsom Dorian Gray, blir vi äldre inombords genom våra livserfarenheter. Då är det skönt att det inre och yttre hänger ihop tycker jag!

 | | |

Bokomslag: Under det rosa täcket

Nina Björk: Under det rosa täcket

Jag blev väldigt förtjust i denna bok och anser fortfarande att den på ett lättfattligt sätt sätter fingret på genusproblematiken och har en stor aktualitet även idag. Någonstans trodde jag i min naivitet att boken skulle åstadkomma en förändring och fungera som ”eye opener” för alla, men tyvärr har utvecklingen snarast gått det motsatta hållet. Barnkläder är väldigt könskodade, tonåringarnas likaså. I musikvideos är de kvinnliga artisterna närmast nakna, medan de manliga artisterna bär både jeans, t-shirts, jacka och kängor. Det förefaller som de kvinnliga artisterna fortfarande tvingas använda sexualitet som ett sätt att marknadsföra sin musik.  

 | | |

Bokomslag: Woman at point zero

Nawal El Saadawi: Woman at point zero 

Nawal El Saadawi är en egyptisk författare, feminist och aktivist, som kämpar för kvinnors rättigheter och är en kraftfull motståndare mot könsstympning. Romanen är baserad på Saadawis möte med en kvinnlig fånge, Firdaus, en mörderska som berättar sin livshistoria innan hon blir avrättad. Det här är en stark berättelse om fattigdom, könsstympning och sexuellt utnyttjande genom livet av olika män. Firdaus hamnar i prostitution och när hon vill lämna sin hallick drar han en kniv för att förhindra hennes flykt, men hon hugger honom till döds. Hon erkänner mordet och fängslas. Romanen utforskar frågor om kvinnors underordning, könsstympning och kvinnors (o)frihet i ett patriarkalt samhälle.

 | | |

Bokomslag: Damernas detektivbyrå

Alexander McCall Smith: Damernas detektivbyrå

Mma Ramotswe är tradionellt byggt kvinna som älskar att dricka rooiboste och har en egen detektivbyrå i Botswana. Hon har verkligen fötterna på jorden och hjärtat på rätt ställe. Böckerna (det här är bara en i serien) har ganska stillsam tempo – perfekt att koppla av med innan läggdags.

 | | |

 


Bokomslag: The Coroners lunch

Colin Cotterill: The Coroner's Lunch

Huvudpersonen i boken som är den första av en serie deckare är läkaren Siri Paiboun som har blivit utsedd till rättsläkare (coroner) i Demokratiska folkrepubliken Laos. Siri som hade sett fram emot pensionering och saknar utrustning, erfarenhet och vilja att bli rättsläkare får omskola sig och gilla läget. Året är 1976, kungafamiljen har avsatts, kommunisterna har tagit över, och den sjuttiotvåårige Siri har fått uppdraget helt enkelt för att han är den ende läkaren som finns kvar i Laos sedan alla andra flytt landet. Spännande, lite mystisk berättelse med mycket humor.

 | | |

Bokomslag: Sea storiesSalman Rushdie: Haroun and the sea of stories

Detta är en den enda boken jag har läst igenom av Salman Rushdie. Detta är en saga som kan läsas av barn såväl som vuxna (och betydligt kortare än hans normala tegelstenar). Här ställs de onda och de goda krafterna emot varandra – kan tillämpas på dagens händelser i världen. Fyndigt språk, framkallar leende på läpparna. Spelades även som en lyckad teaterföreställning på Hipp för ett antal år sedan.

 | | |

Bokomslag: FörvandlingenFranz Kafka: Förvandlingen

"När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar, fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt". Så inleds novellen. Vilken fantastisk idé. Gregor förstår allt som vanligt, men kan inte prata utan är en fånge i sin insektskropp. Hur ska man tolka novellen? Förvandlas Gregor till insekt på grund av tilltagande vantrivsel med sitt arbete och sin roll som huvudsaklige familjeförsörjare? Kanske rentav en stressreaktion på en långvarig påfrestande livssituation? Tyvärr får dock Gregor dåligt stöd från sin familj som successivt avhumaniserar honom och tar mer och mer avstånd från honom. Novellen är fantasieggande och kan ge upphov till olika slags tolkningar beroende på läsarens referensramar. 

 | | |

Bokomslag: The curious incident of the dog in the night-timeMark Haddon: The curious incident of the dog in the night-time

 Eller på svenska Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Huvudpersonen är Christopher John Francis Boone, en 15-årig pojke som har Aspergers syndrom. Historien är skriven utifrån hans perspektiv och boken inleds med att han en natt hittar en hund som dödats på gräsmattan. Han bestämmer sig för att utreda detta och i och med detta utsätter sig för nya situationer som är både utmanande och obehagliga. Boken ger inblick i hur världen kan uppfattas av en person med Asperger.

 | | |

Bokomslag: Arranged marriageChitra Banerjee Divakaruni: Arranged marriage

 Underbara, tankeväckande och smärtsamma berättelser om arrangerade äktenskap med fokus på indiska kvinnor som emigrerat till USA. De är fångade mellan två olika världar och upplever konflikter mellan traditionsenliga seder och modernitet; konflikter mellan förväntningar att behaga mannen och deras egen vilja att vara självständiga och leva sitt eget liv. Personligen tycker jag om noveller, eftersom de lämnar ofta flera trådar öppna för läsaren att fantisera vidare, till skillnad från många böcker som försöker reda ut alla frågetecken. 

 | | |

Bokomslag: Three strong womenMarie NDiaye: Three strong women

Tre starka berättelser om tre starka kvinnor, Norah, Fanta och Khady, som ändå har gemensamma beröringspunkter. Den sista berättelsen om Khady, en ung barnlös änka som hennes mans familj skickar iväg från Senegal mot Frankrike med ett knyte bestående av en kjol, en tröja och en brödbit, samt några få sedlar hoprullade i troslinningen. Hon får utstå olidligt mycket misär, men har en inneboende styrka som gör att hon inte ger upp. Den här berättelsen ger perspektiv på det som sker på Medelhavet där flyktingar blir offer för människosmugglarna och korrupta tjänstemän.  

 | | |

Bokomslag: GränsenRiikka Pulkkinen: Gränsen

Boken heter Raja på finska och jag läste den ganska nyligen. Jag försöker upprätthålla mitt finska ordförråd genom att läsa skönlitterära böcker. En favorit är Arto Paasilinna, men eftersom ”alla” känner till hans böcker så valde jag att lyfta fram en yngre och mindre känd författare. Detta är hennes debutroman där fokus är på tre huvudpersoner i olika åldrar. Anja, en 53-årig litteraturprofessor som har lovat sin Alzheimersjuke man, att när han inte längre kan minnas något så ska hon hjälpa honom att dö. Den 16-åriga gymnasie­eleven Mari som har ett självskadebeteende förälskar sig i sin lärare, Julian, som oväntad besvarar hennes känslor. Anni, lärarens 6-åriga dotter, vittnar deras relation men kan inte riktigt tolka vad hon ser. Berättelserna om dessa tre huvudpersoner som testar gränsar på olika sätt vävs in i varandra på ett skickligt sätt. Boken fångar aktuella existentiella frågor i olika livsskeden, dödshjälp, självskadebeteende och barnen som påverkas av föräldrars relationer.

 | | |

Senast uppdaterad av Maria Brandström