Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Torsten Buhre

Torsten BuhreTorsten Buhre är lektor i idrottsvetenskap med inriktning mot idrottsfysiologi.

Hans huvudsakliga intressen är träningseffekter på kardio-respiratoriska systemet, talangutveckling, tränarutbildning, och ledarskap.

Just nu är han projektansvarig för EU-projektet "Improving transparency in European Sport Coach Education" (Transfer of Innovation, Leonardo daVinci).

Orange prick Orange prick Orange prick Orange prick

Böcker i kronologisk ordning

 


Edgar R. Burroughs: Tarzan apornas son

Fick låna denna av min barndomskompis mitt första sommarlov, min mamma läste högt för mig och mina syskon på stranden, ett kapitel om dagen. Snart åtta år och få drömma sig in i djungeln var helt underbart. Senare läste jag resten av Burroughs böcker själv, och fortsatte med allt som handlade om Kung Arthur och riddarna kring det runda bordet. Det skapade en enorm läsuthållighet och en enorm lust för det skrivna ordet. 

 


Nordstedts: Världsatlas

Om man inte kan läsa karta så är det väldigt lätt att gå vilse, känna sig bortkommen, ensam och isolerad. Min morfar och jag satt tillsammans när jag var nio år och läste denna från pärm till pärm. Alla världens huvudstäder, vilka länder, bergstoppars höjd, floders längd, och gravar i världshavens djup kunde jag och lärde jag mig. Regelmässiga tentor och belöningar fick jag åtnjuta. Idag känner jag att jag har världen i min bakficka, tack morfar. Nästan alla platser är lika bekanta som någon annan plats. Alla andra platser, utom här, är just bara en annan plats som finns, där andra människor ibland lever och bor. 

John Steinbeck: Riddarna kring Danny´s bord

Nobelpristagarens första hit, på engelska Tortilla Flat. Danny den återvändande hjälten från första världskriget försöker överleva från dag till dag, med hjälp av sina ”paisano” kompisar. Vänskap, vin och göra gott för dem man älskar. Jag skrattade hjärtligt första gången samtidigt som den är samhällskritisk. Även om Steinbeck växte upp i Salinas, står han staty på Cannery Row i Monterrey med ansiktet vänt upp mot Tortilla Flat. 

 

JRR Tolkien: Ringens triologi

Har läst denna från pärm till pärm tre gånger. Senast med min äldste son när han var sex år. Böckerna är bättre än filmen, för det är uppenbart hur mycket Tolkien har lagt ner på att skapa denna värld, som kallas Midgård. Fantasi på högsta nivå, att sedan karaktärerna har alla de mänskliga styrkorna och svagheterna som vi alla besitter eller vill besitta, ökar anknytningen till denna episka berättelse. Favoriten är Tom Bombadill. 


Jack Keuroac: Dharma Bums

Många av mina böcker är förknippade med människor som betyder något för mig. På en Greyhound bus, från Tuscaloosa, Alabama till Tucson, Arizona upplevde jag två resor. Dels Ray Smith´s egen resa mot buddhismen och en resa på 48 timmar genom det mindre glamorösa delarna av USA. Vid slutmålet fanns min gode vän som jag har känt och har haft kontakt med i 38 år, hittills. Vårt sökande började tillsammans som rumskompisar i ett slitet hus strax utanför Universitetsområdet och fortsätter än i dag. I nöd och lust säger man i äktenskap. Keuroac kan vara svår, men denna är enklare om än mer galen. Att pröva devisen ”man kan inte trilla av ett berg” och springa ner för Mount Lemons sluttningar är befriande. Så länge man har en stark kropp och ett par bra skor.


Kennedy O´Toole: Dumskallarnas sammansvärjning

Min äldsta vän, vi är inne på 51:a året nu, gav mig denna.Vet man storyn bakom publiceringen av denna bok, har vandrat på New Orleans gator och känner en del av de miljöerna som O´Toole skriver om, blir allting bara så mycket bättre. Det är mycket möjligt att det skulle kunna finnas en exakt kopia av Ignatius J. Reilly men sannolikheten att han skulle vara så extrem som i boken är väl inte så stor. När något inte stämmer med hans värderingar och syn på normativitet, blir inte kritiken nådig, det strider mot allt vad teologi och god etik säger. Vill man skratta ska man läsa denna. 


Diana Beaver: Inlärning för lata: Hur man gör det bästa och mesta av den hjärnan man föddes med

Hittade denna på Malmö Stadbibliotek när jag kände mig väldigt ensam för nästan 20 år sedan. I teorin är det vedertaget att vi skapar vår egen bild av världen, i praktiken agerar vi ibland, kanske oftast, på ett annat sätt. Den här boken hjälpte mig att förstå att teorin har mera sanningshalt än vad vi någonsin skulle kunna föreställa oss, och att detta speglas i vår kommunikation och våra relationer med alla andra människor. Jag har aldrig varit så nära att överge tanken på min egen tolkning och sanningshalten i den, som när jag läste denna bok. Den är anledningen till att jag under en tid valde att fördjupa mig i Neuro-Lingvistisk-Programmering. 


Någon tolv-stegs bok

Just ”En väg in i livet” har jag och en vän arbetat med tillsammans. En utav tio människor utvecklar, utifrån miljö eller arv, ett beroende som leder till ett dysfunktionellt beteende. Ytterligare fem människor påverkas av denna personens dysfunktionella beteende och kan anamma lika dysfunktionella beteenden från ren omtanke. I mitt fall handlade det om att hjälpa min fd svåger att bli kvitt sin problematik, för att bli en bättre far till mitt syskonbarn. I det fick jag en insikt om mig själv, vilket gjorde att jag själv valde att gå igenom ett av alla de tolvstegsprogram som finns. För mig en ovärderlig källa då det gäller att förstå mig själv, mina val och mitt handlande i livet.  


Anthony Sampson: Mandela: en biografi

Relationen till Mandela började p.g.a. en av mina bästa vänners pappa för mer än 30 år sedan. Han var sydafrikan, av brittisk härkomst, och berättade om Mandela och ANC som inspiration inför mitt första maraton. Sampson ger en komplex bild av i mitt tycke den största av ledare i modern tid. Hans inre resa blir tydlig. Den sydafrikanska hälsningsfrasen ”I see you” bär jag med mig sedan dess.


Jamie Oliver: Den nakna Kocken

Egentligen skulle jag kunna fylla listan med bara kokböcker. Det finns två sätt att laga god mat. Ett sätt är att slaviskt följa recept, under förutsättning att receptet är välkomponerat. Det andra sättet är att försöka förstå vad det är som gör att recepten fungerar. Hur ingredienser samspelar med varandra, hur bearbetningen av dem påverkar både dess smak och konsistens på olika sätt. Jamie Oliver lär mig detta och jag omsätter teorin till praktik. Övning, övning och övning, inget enkelt här inte. Det är oundvikligt att läsa mellan raderna i denna kokbok, för det finns väl ingen som har undgått alla dessa olika serier med Jamie Oliver.


Leo Buscaglia: Leva, älska, lära

Den första boken jag fick av min fru. Buscaglia var professor i pedagogik vid University of Southern California, och boken är i mångt om mycket ett förhållningssätt till lärande som bygger mer på att visa kärlek och älska livet än på att fördjupa sin kunskap i ett ämne. Den formar fortfarande min relation till studenter, men också i möten med andra människor. Det finns en enkelhet i Buscaglias beskrivningar av sina erfarenheter, där genuina intresset och närvaro gör alla möten viktiga.


Tomas Lappalainen: 'Ndrangheta: en bok om maffian i Kalabrien

Allt sedan min bror startade en Maffiaklubb, för privata fester, anno 1970, har begreppet maffia fascinerat mig. Maffia är ett samlingsbegrepp på den organiserade brottsligheten som har sitt ursprung i Italien. Tomas Lappalainen är en väldigt noggrann och initierad författare. ’Ndrangheta är den värsta formen av maffia och har sitt ursprung i Kalabrien (spetsen på stöveln). Där talar människor fortfarande grekiska. Sicilien och södra Italien var ju faktiskt en grekisk koloni innan vår tideräkning. Lappalainens böcker är väl underbyggda med gedigna källförteckningar. De tar en in i en värld som för kan tes obegriplig, men existerar fullt ut parallellt med vårt samhälle. 


Tove Jansson: Men vem ska trösta knyttet

Jag läser denna för mina barn allt som oftast, och det blir som en levande berättelse som vi har med oss varje dag, i varje ögonblick. Att detta var min hustrus favoritbok som barn gör bara saken bättre. Knyttet, hemuler och andra är precis som människorna runt i kring oss. Rädslan för att vara ensam i denna oändliga värld bär vi nog alla med oss, stor som liten. 

David Eberhard: I trygghetsnarkomanernas land

Vi formar det samhälle vi lever i. Organisatorisk panikångest driver vår illusion om trygghet. Ett trygghetsskapande som oftast begränsar vårt lärande och är mera av en illusion. Var och en får tycka själv men Eberhards argumentation är i mitt tycke oftast välgrundad utifrån en kritisk granskning, ibland svajar den dock. Mitt råd är att läsa och reflektera, det räcker med 3-7 sidor per gång. Bara man har läst inledningen kan man hoppa fram och tillbaka i boken. 


Dee Brown: Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee

Många böcker berättar om indianernas historia. Detta är den bok jag tycker är bäst. Inte bara för att den innehåller kartor utan också för att Dee Brown, som själv är av inuitursprung, har haft tillgång till otaliga källor. Dessa är både muntliga berättelser, men även källor från National Library of Congress. Man blir medveten om vilken kraft som fanns i den kolonialistiska inställningen som präglade den nya nationen. Denna inställning präglade både deras syn på den nya kontinenten men också till dess ursprungsbefolkning. Är detta ett uttryck för en människosyn som också gav upphov till andra former av förtryck och diskriminering?


Keith Richards: Livet

En musiker från min ungdom. Ytterligare en makalös berättelse, i huvudsak skriven av en av rockhistoriens största ”Bad-boys”. Fylld med självkännedom och acceptans för de felsteg och misstag som han har gjort som människa. Samtidigt finns här en längtan av att få lov att ha kontroll över sitt eget liv, och att få vara den han är. Gång på gång skiner detta igenom i texten. Kanske behöver man gilla Rolling Stones för att läsa den? Annars kan man läsa den om man bara nyfiken på att förstå hur framgång faktiskt kan ruinera själsligt och även stjäla vårt liv.


Francesco Forgione: Maffia på export

Vi hörde alla om Roberto Saviano som skrev boken Gomorra och sedan dess får leva med beskydd. Om man vill förstå organiserad brottslighet, dess strukturer och samhällsinflytande är boken en ögonöppnare. Den italienska maffians (Cosa Nostra från Sicilien, Camorran från Neapel och Kampagnien och `Ndranghetan från Kalabrien) nätverk sprider sig över hela världen, och stod 2009 för en omsättning på 130 miljarder euro. Mycket av materialet i boken härstammar från Frogiones tid som president för den parlamentariska antimaffia kommissionen 2006-2008. Man blir tagen av omfattningen och maffians utspridning. Maffians ursprung är oklart, men blev synligt på 1800-talet och beskyddade dem som drabbades av maktens arrogans. De utvecklade sitt eget sätt att skipa rättvis och hämnas, genom att arbeta i tystnad och förlita sig på omertà.


Noam Chomsky: Hybris: USAs strävan efter global dominans

Utifrån min bakgrund har jag både en fascination och en aversion till USA som land och samhälle. Att uttrycka dessa ståndpunkter i USA är lite av ett dilemma och man får välja vem man diskuterar dessa med. Boken är extremt kritiskt till de olika doktrinerna som styr den amerikanska utrikespolitiken och har gjort det. Det lurade folket skulle man kunna kalla amerikanerna, om det Chomsky skriver och har belägg för, är riktigt. Har man då också som jag vänner som har varit med i en del av alla interventioner som ” hotar den amerikanska demokratin” och vet om deras kluvenhet, blir det dubbelspel som USAs olika regeringar har använt sig av sedan andra världskriget ett fruktansvärt spel. Man manipulerar en hel befolkning utifrån en föreställning om att ”vi ska bestämma för vi vet bäst”. 

Neil Young: Fredsförklaring

Jag får skylla denna på min bror, som sommaren 1969 (Woodstock-året) fick mig att börja lyssna på CSN&Y. I en av sina sånger, på skivan ”Storyline” sjunger Neil Young: - ”Nobody knows what it is like to be me”. Samtidigt som när man läser boken inser man ganska tidigt att vi är alla mer eller mindre likadana. NY brinner för sitt liv, sina värderingar, sina relationer och sin familj. Hängivenheten är speciell. Möjligheten att brinna för olika frågor styrs ibland av de ekonomiska resurserna som hans framgång har gett honom. Kärleken till sin familj och sina barn är bara formad av en övertygelse och kompromisslöshet om att detta är viktigt.


Fredrik Backman: En man som heter Ove

Alla människor kan ändra sig, bara de får möjlighet att reflektera över upplevelser och ge dem relevans i sitt liv. Även om boken är fiktion, tror jag att om omständigheterna inträffade i det som vi kallar verkligheten, skulle de erfarenheter som Ove samlar på sig, få både dig och mig att ändra vår livsåskådning. För mig är mycket av boken vad livet handlar om, att vara nyfiken på människor som inte är som vi och försöka förstå varför de fungerar och agerar som de göra. 

Senast uppdaterad av Maria Brandström