Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Pelle Hallstedt

Pelle HallstedtPelle Hallstedt är fil dr i pedagogik.
Han undervisar i ämnen som finns i området sociologi, pedagogik och psykologi. Tillsammans med några kollegor håller Pelle nu mest på med att utveckla Äldrepedagogik.

Han disputerade 2005 med avhandlingen The recontextualisation of social pedagogy : a study of three curricula in the Netherlands, Norway and Ireland som han skrev tillsammans med Mats Högström.

bokstafett_kerouac

Jack Kerouac: På drift

Den sena tonårens dröm om det andra Amerika. Första boken jag läste snabbt och i stora sjok. Lite senare kom jag att föredra Dharmagänget.

bokstafett_karl_marx

Gunnar Aspelin: Karl Marx som sociolog

Jag var 22 år 1968 och gissa vad som var mainstream. Av allt det som plöjdes igenom i studentpartiet SDS och i Göteborgs FNL-grupp minns jag denna bok som en resonerade framställning med ’ja sådant är samhället’ som kvardröjande känsla.

bokstafett_munnens_socialitet

Johan Asplund: Munnens socialitet

1967 introducerade Johan Asplund Symbolisk interaktionism i en serie föreläsningar för oss sociologistudenter på två- och trebetygsnivå i Göteborg. Revolution i huvet! Jag skrev rent anteckningarna efter varje föreläsning men lånade oturligt nog ut dem när föreläsningsserien var klar. Asplund får därför representeras av en senare titel. I den kan man lära sig att det är fatalt att pilla bort brödsmulor från andra kvinnors än fruns munnar.

bokstafett_the_theory

Jurgen Habermas: The theory of communicative action

Nästa revolution i huvet var Habermas. En syntes av all väsentlig samhällsforskning inklusive symbolisk interaktionism och marxism. Vad kan man mer begära?

firhetens_vägar_sartre_bokomslag

Jean Paul Sartre: Med döden i hjärtat (del 3 i Frihetens vägar)

Samhällsstruktur – är det hela sanningen? Det fanns ofta smärre kapitel om Sartre i samhällsorienterande litteratur där den enskilda människans val, hennes ansvar liksom kompletterade den strukturellt grundade analysen. Det hade sin period i mitt läsande och jag försökte mig på att ta in det stora romanprojektet Frihetens vägar. Del 1 var märklig, del 2 rätt så udda också den i sin tematik, men den tredje delen, Med döden i hjärtat, fick mig att begripa lite mer av de centrala delarna i existentialismen.

bokstafett_zen

Robert Pirsig: Zen and the art of motorcycle maintenance

Det var ju en bok ’man måste läsa’ och tur var väl det. Det går inte att reducera kvalitet.

man_ray_bokomslag_4

Man Ray: Självporträtt

Sartre och Camus och det franska över huvud taget ledde en in på Dada. Denna självbiografi beskriver en man som bara gjorde saker. Som i den berömda scenen när han ser ett strykjärn i ett fönster, köper det och rusar över gatan till en järnaffär och införskaffar en påse nubb som han limmar på strykjärnets sula. Voila!

vägen_til_flandern_bokomslag

Claude Simon: Vägen till Flandern

En fortsättning på Man Ray? Många historier hålls igång, många perspektiv på en gång. En noggrann beskrivning av hästens försvinnande i leran. Kavalleri mot tanks. Krigsskildringarnas krigsskildring.

beckett_ekbom_bokomslag

Torsten Ekbom: Beckett

Finns det ett roligare drama än I väntan på Godot. Torsten Ekbom går igenom hela Beckets författarskap, hur verken förhåller sig till varandra, biografisk ram och även receptionen. Absurt sa räven.

kafka_ekbom

Torsten Ekbom: Den osynliga domstolen

Ekbom igen. Finns det en roligare roman än Processen?

huchel_främlingen

Peter Huchel: Främlingen går sin väg

bokstafett_minnen_av_eld

R S Thomas: Minnen av eld

gustafsson Lars Gustafsson: Artesiska brunnar, cartesianska drömmar

Egentligen läser jag sakta och ett sätt att komma förbi det är att läsa lyrik eller lyssna till den I världens äldsta radioprogram, Dagens dikt.
djävulens_plogfåra_bokomslag

Zaharia Stancu: Djävulens plogfåra

En gripande skildring av 1900-talets Rumänien. Människor delar en lök till middag. I städerna diskuteras socialismen. Inalles gav Coeckelbergs förlag ut tio titlar av Stancu som liksom...

 

platsbyran

...Panait Istrati: Platsbyrån

gödde min romantiska bild av det mystiska Balkan. De sjutton titlarna av Stancu och Istrati med sina märkliga historier om lika märkliga levnadsöden var en speciell period för mig.

blecktrumman_2_omslag

Gunter Grass: Blecktrumman

Den första gång jag skrattade högt vid läsningen av en roman och det hände hela tiden. Filmen är inte heller dum!

motståndets_estetik_bokomslag_2

Peter Weiss: Motståndets estetik

Ett annat sätt att skildra Tyskland. Den inledande detaljerade redovisningen av Pergamonfrisen lyckades jag sjunka in i, antagligen för den goda träning Claude Simon bestått mig med.

bokstafett_tornet_2

Uwe Tellkamp: Tornet

Gripande människoöden från 1980-talets DDR, människor som kämpar för att klara det dagliga livet med samvetet i behåll. Många bisarra episoder som ändå innehåller moraliskt sprängstoff.

joyce_bokomslag

James Joyce: Odysseus

Första försöket att komma igenom denna bok, då var jag 24 år. Som längst kom jag i fyrtioårsåldern till sidan 450 (av c:a 700). Man måste förstå att det inte går att fatta allt, men att det plötsligt kommer en passus av stor skönhet. Detta bestämde vi, en liten skara på sex gubbar och fem kom i mål. Fast nu finns en nyöversättning av en kille från Alingsås. En gång vallfärdade jag till Sandymount och blickade ut över stranden. Jag hade vit skjorta och slips.

the_wind_bird_bokomslag_4

Haruki Murakami: The windup bird chronicle

Ingen bok liknar denna. Inte de som kommit efter denna heller.

mig_äger_ingen_bokomslag

Åsa Lindeborg: Mig äger ingen

En kolossalt gripande skildring av far-dotter.

glasfåglarna_3

Elsie Johansson: Glasfåglarna och Mosippan

En till. Jag inbillar mig att män förstår kvinnor aningen bättre efter denna…

bokstafett_agaat

Marlene van Niekerk: Agaat

… och denna. Denna roman, helt enastående! Boken sammanfattar det eviga dramat mellan struktur och handling. Kursbok i sociologi?

pettinger_bill-evans-how-my-heart-sings_bokomslag

Paul Pettninger: How my heart sings. Bill Evans

Men till slut det centrala i mitt läsande (?) – jazz, alltings början och min referensram för all kulturkonsumtion.

bokstafett_bird

Ross Russel: Bird lives

Charlie Parker – vad kan man säga?

blue_note_bokomslag_2

Graham Marsh o Glyn Callingham: The Cover Art of Blue Note Records

Musiken sjunger ut ur omslagen.

   
Senast uppdaterad av Maria Brandström