Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Sök i Libsearch

Vad är Libsearch?

I Libsearch söker du samtidigt i nästan allt som finns i bibliotekets databaser - böcker, artiklar, e-böcker m.m. Du söker både bland bibliotekets elektroniska och tryckta material.

Vilka databaser som ingår i Libsearch ser du i Databaser A-Ö. Det är framför allt material från svenska databaser som inte ingår. Du hittar inte heller universitetets studentuppsatser i Libsearch.

Libsearch är inställt så att du bara söker och hittar sådant material som antingen finns online eller som du kan låna på biblioteket. Du kan enkelt bredda din sökning till att inkludera annat material genom att bocka ur avgränsningen ”Elektroniskt och tryckt material via biblioteket”

Söka och reservera bibliotekets böcker

I Libsearch kan du begränsa din sökning till bibliotekets tryckta och elektroniska böcker – välj "Bibliotekets böcker och e-böcker  till vänster under Begränsa till.

För att reservera - klicka på knappen Reservera boken. Du kan inte reservera om det finns tillgängliga exemplar på något av våra tre bibliotek.

Inloggning i Libsearch

Är du student eller personal på universitetet och använder egen dator tänk då på att logga in överst på Libsearch-sidan (Student or staff at Malmö University – login for online access) för att komma åt artiklar i fulltext.

 

Söktips

Använd citationstecken (””) runt dina sökord om du söker på t ex en artikeltitel eller ett namn, då slipper du träffar där orden inte står tillsammans. T.ex. ”Migration, human rights, and health” eller “Abraham Lincoln”.

Om du vill söka på olika varianter av ett ord, sätt en stjärna * i slutet av ordet (trunkering). Child* ger träffar på child, children, children´s etc.

Använd ? för att söka på alternativa stavningar av ett ord. Organi?ation ger träff på både organisation och organization.

I Libsearch kan du söka med AND, OR, NOT som måste skrivas med VERSALER. Ett mellanslag räknas som att du skrivit AND.

Avgränsa din sökning

En sökning i Libsearch ger oftast många träffar. Du kan lätt avgränsa din sökning efter hand i vänsterkanten till t ex vetenskapliga tidskriftsartiklar, en tidsperiod, något språk eller ämnesord.

Spara din sökning

Du kan spara din sökning och träffar på böcker och artiklar på ett Ebsco-konto. Logga in och skapa konto på Ebsco account i menyraden högst upp i Libsearch.

Kopiera referenser

I Libsearch klickar du på bok/artikel-titeln och på sidan med mer detaljerad information om boken/artikeln finns länken Citera till höger på sidan. Där kan du välja vilken stil du vill ha och kopiera referensen.

För vissa referenser i Libsearch (Databas: SwePub och Malmö University Library Catalogue) kommer författarnas namn inte med eller skrivs fel när man skapar referens via Citera. Kolla om referensen verkar rimlig.

Länka till en bok eller artikel

Om du vill länka till en bok eller artikel i Libsearch kan du inte bara kopiera url:en i webbläsaren, utan du måste leta reda på systemets permanenta länk.

Gör så här: 

  • Från träfflistan, klicka på titeln så du kommer till en sida med mer detaljerad information om boken/artikeln.
  • I högerkanten klickar du sen på Permalänk, och kopiera länken.

permalink_libsearch

Permalänken funkar så länge vi har detta sök-system, därför är det alltid säkrast att även ange referensen till boken eller artikeln (och gärna också artikelns DOI-länk om det finns en sådan).

Vad är skillnaden mellan Libsearch och Google Scholar?

Libsearch och Google Scholar är båda söktjänster där du söker i stora mängder material. Det finns en viss överlappning av innehållet i tjänsterna, men det finns också vissa skillnader t ex:

  • I Libsearch kan du avgränsa din sökning till Peer review och vetenskapligt material. 
  • I Libsearch kan du avgränsa din sökning efter publikationstyp.
  • I Libsearch söker du även bibliotekets böcker, såväl tryckta som elektroniska.

Söka i Libsearch eller i en ämnesdatabas?

Libsearch är en bra startpunkt när du ska börja söka information om ett ämne som du inte känner till så väl eller behöver hitta nya infallsvinklar till ditt ämne. Libsearch är ett komplement till ämnesdatabaserna och bibliotekskataloger. Ska du göra en djupare ämnessökning eller en systematisk sökning är det bättre att använda sig av en ämnesdatabas eller bibliotekskatalogen Libris. I ämnesdatabaserna kan du ofta göra ganska avancerade sökningar t ex kombinera olika sökningar och söka på ämnesord.

Senast uppdaterad av Linda Trygg