Utskrift från Malmö universitets webbplats www.mah.se

Filmer & bilder

Filmer och bilder

Filmer

Det finns gott om film att låna hos oss, både spelfilmer och dokumentärer. 

Du kan söka på filmtiteln i bibliotekets sök om du vet vilken film du letar efter. Vill du se alla filmer, sök på dvd film och avgränsa till Library Catalogue i vänstermenyn. Under Subject kan du sedan begränsa till dokumentärfilm, barnfilm, animerad film etc. 

UR access

Utbildningsradions filmer hittar du i denna databas. Filmerna får användas i undervisning.

Filmer från Malmö universitet

Föreläsningar, forskarpresentationer, filmer om att studera utomlands och i Malmö hittar du på denna sida där Malmö universitet samlar alla sina filmer.


Bilder

Biblioteket ger tillgång till bilddatabasen Britannica Image Quest.

Denna databas innehåller copyright säkrade bilder i utbildningssyfte från de allra största och mest välrenommerade kollektionerna i världen så som: 

  • National Geographic Society
  • Getty Images
  • Oxford Scientific
  • National Portrait Gallery
  • Nature Picture Library
  • Universal Images Group

Att bilderna är copyright-säkrade inkluderar användning i studentuppsatser, rapporter, i PowerPoint presentationer, inbjudningar till seminarier, It's Learning och på intranätet.

Många museum och andra organisationer har bildarkiv på nätet, här är två exempel: http://digitalcollections.nypl.org/ och http://hallwylskamuseet.se/sv/det-digitala-museet/40-000-bilder-fri-nedladdningFår jag använda ett foto jag hittat på nätet i min uppsats?

Det finns massor av bilder du får lov att använda på nätet.
Leta efter den här symbolen Creative Commons. Det betyder att bilden har en Creative Commons-licens som berättar att du får använda bilden, du måste bara berätta vem som äger den och länka tillbaka till sidan du hittade den på.

Det finns olika nivåer av cc-licenser där du ibland får använda bilden bara som den är, men ibland är det också okej att göra ändringar, så länge du delar med dig av din modifierade bild. Du kan läsa mer om de olika cc-licenserna här >>

I de flesta bilddatabaser finns möjligheten att begränsa till bilder med Creative Commons-licens. Leta efter den avancerade sökningen.

  
Vill du dela med dig av dina egna bilder?

Här hittar du en bra guide som hjälper dig att välja rätt licens!

Senast uppdaterad av Linda Karlsson