Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Malmö högskolas skiftesföreläsningar

Skiftesföreläsningarna på Malmö högskola – en serie kvalificerade samtal om skiften och förändringar i tiden – ägde rum från högskolans start 1998 fram till vårterminen 2015. Som regel hölls de en gång i månaden under terminerna, gratis och öppna för alla.

Sista skiftesföreläsningen i sin nuvarande form ses här.

Om länken inte fungerar, försök istället med Malmö högskolas Bambuserkanal för skiftesföreläsningarna här

 

nazibild250

 

Nazismen har funnits i Sverige sedan 1920-talet och i Skåne finns en mörkbrun och belastad historia. Vilka är de idag som sprider hatet, som organiserar nazism och fascism? Hur ser deras mål och metoder ut? Hur bör demokratiska krafter agera gentemot demokratins fiender? Om detta handlar skiftesföreläsning #145. 

 

Skiftesföreläsning #145: »Svenska nazister – hur farliga är de?«

Tid och plats: måndag 11 maj kl 19:00, Folkets Bio Panora, Friisgatan 19 D, Malmö

Ser vi en nynazistisk rörelse i Sverige och vad är det i så fall som är nytt? I Europa börjar militanta nationalistiska rörelser åter att mobilisera i större skala, i takt med att den ekonomiska krisen fördjupats och i vissa områden till och med permanentats. Hör historikern Heléne Lööw, en av Sveriges främsta experter på vit makt-världen, reda ut begreppen kring nazismen i Sverige, historiskt liksom här och nu.

Den 8 mars förra året attackerade fascister fyra unga människor i Malmö som deltagit i en feministisk manifestation. Showan, 25, svävade länge mellan liv och död. I Kärrtorp i Stockholm utbröt tumult när nazister från Svenska motståndsrörelsen attackerade en antirasistisk manifestation 2013.

Nazismen har funnits i Sverige sedan 1920-talet och i Skåne finns en mörkbrun och hotfull historia. Vilka är de idag som sprider hatet, som organiserar nazism och fascism? Hur ser deras mål och metoder ut? Hur bör demokratiska krafter agera gentemot demokratins fiender?

Heléne Lööws doktorsavhandling hette Hakkorset och Wasakärven och var en studie av nationalsocialismen i Sverige 1924–1950. I dagarna utkommer hennes senaste bok Nazismen i Sverige 2000–2014.

Heléne Lööw diskuterar med Anders Hellström, statsvetare vid Malmö högskola som bland annat skrivit boken ”Vi är de goda – den offentliga debatten om Sverigedemokraterna och deras politik”.

Skiftesföreläsningarna är en serie samtal och föreläsningar vid Malmö högskola om skiften och förändringar i tiden. Som regel äger de rum en gång i månaden under terminstid. De är alltid gratis och öppna för allmänheten. Under vårterminen gästspelar vi på nyöppnade Panora Folkets bio nära Möllevångstorget i Malmö.

Skiften direktsänds via länk som nås på Malmö högskolas webb på startsidan http://www.mah.se/. Du kan se de tidigare skiftena i vårt arkiv på http://mah.se/ tidigareskiften

Lars Mogensen
, radiojournalist, är moderator för skiftesföreläsningarna och producent är Evelina Lindén, kommunikatör på Malmö högskola. 

Efter vårterminen 2015 kommer Malmö högskolas öppna föreläsningsverksamhet att ses över, och majföreläsningen var därför sista tillfället att se Skiften i dess nuvarande form. Vi som arbetat med verksamheten vill därför passa på att tacka er som troget besökt oss och tagit del av föreläsningarna på nätet!

Du som använder facebook kan hålla koll på Malmö högskolas öppna föreläsningar här

Senast uppdaterad av Magnus Lindqvist