Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Skaffade sig spetskompetens och tog chansen

Per Salomonsson är intresserad av samspelet mellan människa och dator, till exempel på en webbplats. Han läste Informationsarkitektur på Malmö högskola och funderade redan under studietiden på att starta eget företag. I dag driver han SALO Consulting och är nöjd med sitt val.

– I skarven mellan studier och jobb kändes det som en bra möjlighet att starta eget. Jag såg också att en del webbyråer saknade den spetskompetens jag hade inom bland annat sökmotorsoptimering och webbanalys, så här fanns en efterfrågan och ett hål för mig att fylla, säger Per.

För att komma igång med företaget ringde Per upp Skatteverket och ställde en rad frågor, han diskuterade också en hel del med olika kompisar. Sedan drog han igång. För tillfället arbetar han ”inhouse” på ett stort företag och har även några mindre kunder.
– Det ekonomiska är en stor utmaning i början. Det gäller att lära sig att bokföra, hur det fungerar med skatter, moms och sociala avdrag. Samtidigt sporrar svårigheterna och blir en morot, säger Per och tillägger:


Per Salomonsson hittade sin
nisch och startade eget.

– Andra utmaningar har varit att få nya kunder och odla dem på rätt sätt och att på ett bra och tydligt vis förmedla vad jag kan göra.

Per tycker att han haft nytta av sin utbildning, bland annat av kurserna i projektledning och webbanalys.
– Jag fick dessutom jättemycket hjälp av vår lärare Göran Hagert. Han är en sann entreprenör och födde ett stort intresse för företagande hos mig.

Den största skillnaden mellan att vara student och företagare tycker Per är han numera har bättre ekonomi.
– Nu har jag råd att göra mer på min fritid. Annars är inte skillnaden så stor: som student hade man alltid något att plugga och som företagare blir man heller aldrig riktigt klar.

Intervjun är gjord av Lotta Solding.
Senast uppdaterad av Christian Callmer