Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Samhällsentreprenör som uppmanar till samarbete

Cristian Sjövind kompletterade sin ingenjörsexamen från Kalmar med studier inom bland annat projektledning och organisationsutveckling på Malmö högskola. Genom åren har han varvat och kombinerat fasta anställningar med eget företagande. Hans främsta tips till andra entreprenörer är att våga misslyckas och att inte tveka att söka samarbete.

Cristians väg till eget företagande gick via ett arbete på ett stort fackförbund. Den frustration han kände över förbundets arbetssätt väckte samhällsentreprenören inom honom och ledde till att han startade ”fackföretaget” Jobb & Liv, där han efter hand involverade ytterligare personer.
– Vi byggde företaget kring en idé, men hade svårt att hitta finansiärer. Lite naivt underskattade jag den kraft som de etablerade fackförbunden och arbetsgivarna fortfarande har. Som små och okända har vi inte riktigt lyckats nå ut för att ge de stora svar på tal, säger han.

Cristian satt under en period på Drivhuset och uppskattade miljön och människorna han mötte där. Han har även haft kontakt med Arbetsförmedlingen, där han inte kände sig lika nöjd med bemötandet.

Christian uppmanar till
nätverkande och relations-
byggande.

 

– Jag fick rådet att gå hem och skriva en affärsplan. Jag skulle snarare vilja säga tvärtom: börja inte med att sitta på egen kammare och skriva. Börja istället med att gå ut och träffa människor. Undersök efterfrågan på din tjänst eller produkt. Självklart ska man ha en idé, klara mål och visioner, men att börja med en affärsplan kan ta död på kreativiteten, råder Cristian och förtydligar:

– Var utåtriktad först och inåtriktad sen. Var inte rädd för att berätta och dela med dig! Det är bättre att ha en procent av något som har ett värde, än att ha 100 procent av något dåligt.

För närvarande är Cristian anställd på teknikkonsultföretaget ÅF, som akustiker. I framtiden kan han tänka sig att starta eget inom just akustik, men han har inte bråttom.
– Jag underskattade erfarenhet när jag startade mitt första företag, idag har jag blivit bättre på långsiktiga visioner och att ha tålamod. Det kan vara lite jobbigt för en entreprenör, men jag trivs bra med det idag. Jag behöver inte längre göra allt nu direkt.

Intervjun är gjord av Lotta Solding.

Senast uppdaterad av Christian Callmer