Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Med en stark drivkraft att utveckla saker själv

Martin Thorstensen läste företagsekonomi, projektledning och juridik inom Malmö högskolas Telmah-program. I dag driver han företaget MT Accounting, som han startade under studietiden. Han är nöjd med sin utbildning och glad att han valde att komplettera med juridik, som han haft nytta av som företagare.

– Jag hade hela tiden en baktanke om att ha något eget och har länge haft en drivkraft att utveckla saker själv, säger Martin Thorstensen.

Martin delar kontor med andra företagare och har sedan årsskiftet 2010/2011 fått in fler kunder. Men allt var inte lika enkelt till en början. När han startade företaget fick han vägledning av Drivhuset Malmö, som hjälper studenter att starta och driva företag.
– Drivhuset var till stor hjälp. De hjälpte mig att fylla i en hel del blanketter och gav mig bra råd och stöd. Så här i efterhand hade det varit inspirerande att läsa mer om företagande under själva utbildningen. Föreläsningar med personer som själva startat eget hade till exempel inte varit dumt.


Martin tog saken i egna
händer och startade
egen konsultfirma.

Martin berättar att den största utmaningen som företagare är att få ekonomin att gå ihop.
– Det gäller att behålla motivationen när det är tufft. Hade jag varit anställd hade jag självklart tjänat mer i början, men när man sen får en ny kund är det en boost som gör det värt att fortsätta.

Det Martin haft mest nytta av sedan studietiden är dels några av kurserna i företagsekonomi och marknadsföring, dels juridikstudierna. Sättet att tänka, vad man ska se upp med och allmän juridisk kunskap har han haft användning av.
– Jag lärde mig också att skriva uppsatser medan jag pluggade och det har jag mycket nytta av idag när jag ska formulera mig i text.

Martin ser både för- och nackdelar med studentlivet jämfört med företagarlivet.
– Jag kände mig aldrig riktigt ledig som student, hade alltid studierna hängande över mig. Nu försöker jag koppla bort jobbet på kvällar och helger. Å andra sidan har jag ett större ansvar att förtjäna mitt levebröd nu. Men det känns ändå som fler fördelar med att jobba än att studera!

Intervjun är gjord av Lotta Solding.
Senast uppdaterad av Christian Callmer