Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Filmvetare lärde sig hantverket och startade eget

Marcus Tegler valde att komplettera sin magisterexamen i filmvetenskap med studier i praktisk film på Malmö högskola. Redan under utbildningen fick han förfrågningar om jobb och tanken om att starta eget väcktes. I dag driver han TeglerFilm och hoppas att företaget på sikt kan expandera.

Att göra film är teamwork och som filmproducent är man beroende av andra. Marcus Tegler och hans kollegor bestämde sig för att starta varsitt eget företag, med möjligheter till samarbete.

– Vi sökte upp Drivhuset som hjälpte oss på traven i början. Det var bra och inspirerande. I februari 2010 drog jag igång och senare under året började företagandet ta fart på allvar, bland annat med en reklamfilm om filmvetenskap. Det var jättespännande och gav mersmak, berättar Marcus.


Marcus inspirerades av
filmhantverket och startade
eget.

Kontakten med Drivhuset fortsatte och Marcus ansökte om och fick möjlighet att sitta på Drivhusets ”Start-up”.
– Att sitta där har gjort mig mer motiverad och fått mig att arbeta mer effektivt. Det gav mig en arbetsplats att gå till, där jag kunde få tips och idéer.

Vad har varit största utmaningen med företagandet?
– Det har varit ekonomin. Jag har fått ta till besparingar och när man närmar sig existensminimun är det lätt att ifrågasätta sitt företagande. Att nå ut med vad jag har att erbjuda har också varit svårt.

Året med studier i praktisk film på Malmö högskola inspirerade Marcus att våga starta eget. Nu hoppas han kunna driva företaget vidare, även om det i perioder kräver att han arbetar med annat för att få det att gå ihop.
– Jag hoppas att företaget kan expandera och att jag om ett tag har regelbundna och återkommande kunder. Så att jag kan klara mig på företaget och kanske till och med kan tjäna pengar på det.

Intervjun är gjord av Lotta Solding.
Senast uppdaterad av Christian Callmer