Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

För dig som vill hyra ut

Varje höst börjar cirka 6 500 nya studenter på Malmö högskola. Det finns bara studentbostäder åt en bråkdel av dem - och utan någonstans att bo går det inte att studera. Hjälp oss och våra studenter och hyr ut ett rum!

Det kostar inget att hyra ut genom oss och naturligtvis väljer du själv vilken student som ska hyra ditt rum. 

Att hyra ut ett rum medan du själv bor i lägenheten betraktas som att ha en inneboende. Det är alltså inte något du behöver hyresvärdens tillåtelse för. Vill du däremot hyra ut hela din lägenhet måste du ha värdens/föreningens godkännande.

Glöm inte att redovisa hyran i din deklaration. Du har rätt att göra ett avdrag på upp till 40 000 kronor på din hyresintäkt. Läs mer hos Skatteverket där kan du även ladda ner en hjälpblankett.

Det är enkelt att hyra ut genom oss

1. Fundera över dina krav. Hur länge vill du hyra ut, spelar det roll om det är kille eller tjej, internationell eller svensk? Är rökfrihet ett krav? Är du pälsallergiker eller har du kanske själv husdjur?

2. Bestäm vilken hyra du tänker ta ut. I Sverige har vi inte marknadshyror, vilket betyder att du inte får ta ut vilken hyra du vill. För ett rum i ett hus eller bostadsrätt i Malmö, med delat kök och badrum inklusive hushållsel, rekommenderar vi en hyra på 2 500 kr/mån. Hyr man ut en del av sin hyresrätt delar man hyran solidariskt.

Bor du i en bostadsrätt? Läs faktabladet kring privatuthyrning av egen bostad.

Det går bra att ta ut en deposition, väljer man att göra det rekommenderar vi att inte kräva förskottsbetalning utan att vänta tills kontrakt är skrivet och nycklar överlämnade. 

3. Ta fram fakta om rummet. Hur stort är rummet, vill du hyra ut det med möbler eller inte, i vilken del av Malmö ligger det, vad ingår i hyran osv.  Många studenter vill gärna se rummet i förväg, att ta lite foton kan vara en lösning på det.

4. Skissa på en annons. När du skrivit ner dina önskemål och krav kan du antingen själv lägga upp en annons på vår annonssida hemma.mah.se eller få den publicerad genom oss (se kontaktuppgifter till höger ->).

5. Vänta. Alla erbjudanden om rum ligger uppe på vår annonssida i fjorton dagar. Under den tiden kommer de studenter som är intresserade att ta kontakt med dig. Det kan vara många som hör av sig, fundera därför på hur du vill bli kontaktad.

6. Skriv kontrakt. När du hittat en student du vill hyra ut till och som vill bo hos dig tänkt på att skriva ett avtal (alltid två exemplar). Exempel på kontrakt finns i listan uppe i vänstra hörnet. Har du ingen skrivare kan vi skicka avtalsförslag via post till dig.

 

Har du frågor eller behöver hjälp kontakta någon av våra bostadsadministratörer via på 040-665 8041 eller hemma@mah.se.

 

Senast uppdaterad av Jenny Larsson