Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

"Att göra saker med studenterna, då blir det på riktigt."

Drivhuset i Malmö finns på bottenvåningen i NiagaraPå bottenvåningen mitt i Niagaras hektiska vimmel av studenter och personal finns en oas för idéer och kreativitet. Med fasta förbindelser till Malmös näringsliv sitter tre personer med verktyg att slussa studenterna vidare in i entreprenörskap och eget företagande. Även lärare kommer till Drivhuset med idéer.

Sofia är ny VD för Drivhuset och inspirationen hämtar hon från längtan att kunna hjälpa andra att bli framgångsrika entreprenörer. Sofias lokala nätverk är omfattande och hon lovordar entreprenörsklimatet i Malmö. Man möts och hjälper varandra på ett unikt och värdefullt sätt. Med hjälp från sina medarbetare Sebastian och Jenny i samarbete med andra aktörer och mängder av företagarevent kopplar hon ihop studenter och lärare med all form av hjälp till att bli entreprenörer. Hon menar att det finns ett ökat behov av affärsrådgivning till studenterna. Drivhuset vill göra ett skifte emot att jobba mer med idéerna. Tidigare var Drivhuset en praktiskt och konkret hjälp i hur man startar ett företag. Nu har man anställt en sann entreprenör.

– Vissa lärare förstår att hälften av klasserna kommer behöva frilansa. Företagandet kommer vara nödvändigt för arbetslivet, säger Sofia.

Drivhuset bygger sin verksamhet på tre grundstenar:

  • Utbildningar och workshops (Drivhuset kommer ut till klasser)
  • Praktisk rådgivning (t ex hur börjar jag sälja min produkt?)
  • Mötesplatsen (evenemang då studenter möts, lär sig tillsammans och kan utbyta erfarenheter)

– Vi kommer jättegärna ut till klassrummen och föreläser, fortsätter Sofia. Föreläsningarna kan handla om allt från kreativitet och idéskapande till mer praktiska föreläsningar som till exempel hur man startar ett välgörenhetsprojekt eller hur man producerar och säljer produkter. Lärarna är de som är experter på vad studenterna har behov av, därför utformar vi gärna föreläsningar och workshops tillsammans med lärarna.

Drivhusets VD, Sofia FranzénHon tycker det finns studenter i alla rum som har idéer de vill förverkliga.

För en del studenter kommer Drivhuset innebära en speciell upplevelse i entreprenöranda nu i mars. Genom den populära tävlingen Drivhuset24 får 60 föranmälda studenter under ett dygn jobba på problemlösningar åt skånska företag som får en chans till uppriktig och kreativ feedback från orädda studenter. Med nya idéuppslag får studenterna en chans att få in en fot i branschen redan under studietiden. Det vinnande laget, 6 studenter, vinner en resa till New York.

Sofia, Sebastian och Jenny sitter i Drivhusets lokaler i Niagara men hjälper studenter från alla högskolans institut. 

– Vi sprids via ryktesvägen, besök och sociala medier, säger Sofia. Men vi vill alltid träffa fler studenter och kommer gärna till de olika utbildningarna för att träffa fler studenter. Gänget från Drivhuset stormtrivs i Niagara där det är fullt av människor, liv och rörelse. Niagaras placering är också fördelaktig då mycket av Malmös näringsliv är baserat i området.