Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Erika vill bredda innovations-begreppet

MEDARBETARPORTRÄTT. Erika Augustinsson är kommunikationsansvarig på Mötesplats Social Innovation (MSI), som är en nationell plattform för social innovation och samhällsentreprenörskap. MSI drivs av Malmö högskola, i samarbete med Region Skåne och Malmö stad. I nästa vecka är det dags för konferensen Social Innovation Summit, som just nu upptar det mesta av Erikas arbetstid.

Erika Augustinsson på MSI, Malmö högskolaVad är social innovation? 
– Vi brukar definiera social innovation som ”innovativa tjänster, produkter, processer och metoder som strävar efter att möta samhällets utmaningar”.

Vad händer på MSI just nu? 
– Vi arbetar intensivt med en konferens som vi arrangerar den 24-25 november: Social Innovation Summit. Den är tänkt att bli en återkommande konferens och ska vara en samlingsplats för alla som är intresserade av social innovation. Under två dagar samlar vi människor från alla sektorer och från hela Sverige för att diskutera, lära och utbyta kunskap om det här området. Vi är mycket glada över att få hit internationella toppnamn inom social innovation. Dessutom kommer Sveriges civilminister Ardalan Shekarabi, som ska vara med och prata om politiken för framtidens sociala innovationer.

Vad brinner du för i ditt arbete? 
– Jag brinner för social innovation och för att försöka bredda det traditionella innovations-begreppet: från att inte bara handla om nya tekniska uppfinningar till att också omfatta innovationer på samhällsområdet.

Vad är den största utmaningen i ditt arbete? 
–Social innovation behövs, inte minst med tanke på de stora samhällsutmaningar vi står inför. Fler och fler inser att vi behöver arbeta brett över samhällssektorer med social innovation, men hur vi ska göra det, är fortfarande en utmaning och en knäckfråga. Det är där vi kommer in, och försöker sprida kunskap om området och hitta nya lösningar, vara en nod och en mötesplats. Att intresset för social innovation växer så snabbt innebär också en utmaning på så vis att vi hela tiden måste omvärldsbevaka och hålla koll på utvecklingen. Ingenting är någonsin färdigt, men så är det ju med innovationsprocesser.

Vad har du för bakgrund? 
– Jag är i grunden journalist och har arbetat med social innovation och samhällsentreprenörskap sedan 2003, vilket är många år i ett såhär nytt fält. 2009 kom jag ut med boken Tjäna pengar och rädda världen. Jag har en ganska brokig bakgrund och har jobbat för bland andra Greenpeace, Global Utmaning och KK-stiftelsen. Jag har också inom ramen för MSI bland annat varit med och utvärderat forskningsansökningar för EU-kommissionen om social innovation och varit med i kommissionens expertgrupp med att upprätta riktlinjer för mätning av samhällseffekter.

Vad är bäst med att arbeta på Malmö högskola? 
– Att få vara en del av en verksamhet som dagligen jobbar med kunskap, det tycker jag är superhäftigt. Jag gillar att vara omgiven av så många smarta och begåvade personer och att det finns så mycket kreativitet bland både personal och studenter. Jag uppskattar också Malmö högskolas visionstankar om att vara en aktör med samhällsengagemang som strävar mot ett hållbart samhälle; detta gör mig stolt och får mig att känna att det vi gör på MSI passar väl in på Malmö högskola.

Fakta 
Namn: Erika Augustinsson 
Gör: Kommunikatör på Mötesplats Social Innovation, som drivs av Malmö högskola. 
Ålder: 43 
Familj: Nygift med två små barn. 
Bor: I Karlskrona och Malmö 
Fritidsintressen: Att planera och genomföra resor. Att se på tv-serier, gärna många avsnitt i sträck…och så lite löpning. 
Podd-tips: ”Det politiska spelet” som produceras av Sveriges Radio.