Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

"Hade man inte trivts hade man aldrig stannat så länge."

Ingegärd Lundgren SvenssonDu ska pensioneras. Har det sjunkit in ännu?

– Jo, jag tycker det ligger rätt bra i tiden. För nu har vi fått fler barnbarn och jag har en trave olästa böcker. En liten tanke är att börja läsa språk. Kanske italienska eller franska. Resa lite oftare och längre än vanligt kanske. Framför allt slippa morgonbussen. Läsa morgontidningen i lugn och ro. Sen min man, han har nu varit hemma i 6 år. Det är mest synd om honom för nu måste han börja anpassa sig till att dela hemmet. Men jag lämnar inte helt ännu, jag har ett vik kvar och jag återvänder faktiskt för en månad i höst (september).

Vad är det bästa du tar med dig efter alla dessa år?

– Det är sammanhållningen på avdelningen. Ibland är man så trött på varandra att man kräks men man älskar ju ändå varandra. Vi har trevligt tillsammans och vi jobbar för samma sak. Har jag en dålig dag och allt känns pest och pina hemma så vet jag att när jag kommer till jobbet finns det alltid någon man kan prata med. Då känns allting bättre. Det är positiva och glada människor som är det bästa.

När du började på Käftis tillhörde ni Lunds universitet. Vad tycker du kännetecknar omvandlingen från Lund till Malmö universitet allra tydligast?

– Så stor skillnad vad det faktiskt inte när vi tillhörde Lunds universitet. P-O Glantz var vår dekan innan och sen blev han högskolans förste rektor. Det var kanske lite mer ordning och reda när vi var Lund. Men det var på både gott och ont. Det bästa med P-O Glantz var att han aldrig velade. Det var antingen ja eller nej och man visste vad som gällde.

Tandsköterskorna är nyckelpersoner bland annat för studenternas framfart genom klinikträning och förståelse. Vad är skillnaderna från när du först började som tandsköterska till hur ditt jobb ser ut idag?

– För många år sen fanns statens tandsköterskeskola här i huset. Då var eleverna med ute på kliniken bland studenterna och assisterade. Idag är vi en tandsköterska till 10 studenter, i bästa fall tre till 20. Det är lite sorgligt att inte tandsköterskeutbildningen finns på Tandvårdshögskolan. YH utbildningen för tandsköterskor i Malmö är idag förlagd till Värnhemsskolan. De har köpt en del kurser av Malmö högskola bl.a. Vårdhygien och smittskydd, där jag och en kollega undervisat.

Ingegärd Lundgren SvenssonVad har varit den största utmaningen i ditt arbete?

– När jag blev fakultetens hygienansvarig år 2000. Det fanns ingen som ville ta uppdraget och efter jag blivit tillfrågad ett antal gånger tog jag det som en utmaning. Då var man inte populär när man gick runt på avdelningarna. Men nu har vi ett system som fungerar bra, det finns ett hygienombud på alla våningsplan. Det har varit väldigt stimulerande. Tack vare uppdraget som hygienansvarig har jag skaffat ett jättestort kontaktnät med likasinnade i hela Sverige. Jag (skolan) är medlem i Svensk Förening för Vårdhygien, SFVH, där sitter jag med i tandvårdssektionens styrelse. Lite resor har det blivit. Jag har ytterligare ett år kvar i styrelsen vilket betyder några resor till även som panschis!

Vad har varit det bästa med att arbeta här?

– Alla goa och trevliga kollegor, arbetskamrater och studenter. Patienter också naturligtvis.