Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Kerstin Tham: "Vi är fantastiskt glada"

2016-06-16

UNIVERSITETSSTATUS. Rektor Kerstin Tham log med hela ansiktet på torsdagsmorgonens presskonferens i Niagara efter regeringens beslut att uppgradera Malmö högskola till universitet.
– Vi är fantastiskt glada över detta. Det här ger oss nya möjligheter att bland annat stärka vår forskning och forskarutbildning, förklarade hon.
  

Att högskolan ska få universitetsstatus är en stor nyhet – även utanför lärosätets väggar.
När rektor Kerstin Tham och Henrik Fritzon (s), ordförande i regionstyrelsen i Skåne, bjöd in till en pressträff  på torsdagsförmiddagen så lystrade i stort sett samtliga nyhetsmedier i Malmö.
På plats i Niagaras café fanns SvT Skåne, TV4, Sydsvenskan, Skånska Dagbladet och Tidningarnas Telegrambyrå (TT).
– Det här är en glädjens dag för Malmö högskola.
– De nya universiteten har i dag ungefär dubbelt så stor forskningsbas som Malmö högskola. Så vi hoppas så klart på en dubblering av vår forskningsbas som i dag är ungefär 130 miljoner, förklarade Kerstin Tham för reportrarna. 
Efter pressträffen fick kommunikationsavdelningen en pratstund med rektor Kerstin Tham:

Bakgrund/Universitetsfrågan

  • Ambitionen om att Malmö ska få ett universitet har funnits under lång tid. I januari 1995, alltså för drygt 22 år sedan, lämnade riksdagsledamöterna från Malmö Bertil Persson (m) och Nils T Svensson (s) in en motion – där de ville att riksdagen skulle ge regeringen i uppdrag att skapa ett ”nytt skånskt universitet i Malmö”
  • I för- och utredningsarbetet på olika nivåer inför skapandet av lärosätet i rikets tredje största stad kom projektet att benämnas som både Malmö universitet och Malmö högskola.  
  • Samma dag som lärosätet officiellt inrättades (1 juli 1998) förklarade dåvarande informationschef Claus Nowotny för Sydsvenskan att högskolan hoppades på att bli universitet inom fem år.
  • I mars 2002 lämnade Malmö högskola (samtidigt som Södertörns högskola utanför Stockholm) in en universitetsansökan till utbildningsdepartementet. Ansökan lämnades dock utan åtgärd av utbildningsminister Tomas Östros och dennes efterföljare som Leif Pagrotsky.  
  • Därefter har en rad företrädare för Malmö högskola i olika sammanhang och ett flertal riksdagsledamöter lyft frågan om Malmö högskolas möjlighet att bli universitet. Även företrädare för Malmö stad och Region Skåne har i omgångar försökt påverka ansvariga i frågan. Varje gång med negativa svar från ansvariga ministrar som följd.
  • Så sent som förra våren förklarade statsminister Stefan Löfven att regeringen inte hade några planer på att göra Malmö högskola till universitet. 

Text: Per M Eriksson