Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Berättar om livet som blind student

2015-02-11

Mirjana-sitter-på-parkbänk

FÖRELÄSNING. Hur är det egentligen att vara blind student? Mirjana Krisanovic vet. Hon har tidigare läst på Malmö högskola och delar med sig av sina erfarenheter vid en föreläsning på Orkanenbiblioteket. Då visar hon också den egna dokumentärfilmen ”Om jag ger dig mina ögon” som handlar om hennes personliga utveckling.

Mirjana Krisanovic föddes inte blind, utan förlorade synen i samband med en misslyckad ögonoperation. Vid en föreläsning på Orkanenbiblioteket, öppen för både personal och studenter, berättar hon om sin väg tillbaka och livet som blind student.

Självförtroende och motivation har hon fått genom dans och träning, bland annat löpning. För ett par år sedan gjorde hon en dokumentärfilm om just detta, och filmen kommer att visas i anslutning till föreläsningen.

 Tillgänglighetsgruppen på BIT arrangerar i samarbete med Studentcentrum.

 – Det är bra att få ett inifrånperspektiv på hur det är att ha en funktionsnedsättning. En enskild människas berättelse kan skapa stor förståelse och kanske ändra attityder, säger bibliotekarien Pär Hyberg från Tillgänglighetsgruppen.

Tillgänglighetsgruppen arbetar med att underlätta för studenter (och även personal) så att alla får tillgång till bibliotekets utbud på samma villkor.  Det här är det första öppna evenemanget i sitt slag som gruppen arrangerar, men de hoppas på fler tillfällen.

 – Vi tycker det är angeläget för alla, och därför riktar vi oss till både studenter och personal, säger Pär Hyberg.

Text: Eva Tornbjer