Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Resfria möten

Universitet och högskolor ska i sitt arbete med att minska utsläppen av koldioxid från resor och transporter, inom ramen för sitt miljöledningsarbete, använda den metodik som tagits fram inom ramen för projektet Resfria möten i myndigheter.

Genom att närvara på möten via video eller telefon, minskar vi på antalet resor i tjänsten vilket bidrar till en bättre miljö. Vi har flera verktyg på högskolan för att hjälpa oss med möten på distans. Längst ner på denna sida hittar du en enklare guide om vilket system du ska välja baserat på behov.

Vad ska jag välja?

Olika system

Skype for business/Lync

skype-for-businessVia Skype for Business/Lync kan du chatta eller ha videomöten. Du kan bjuda in upp till 250 deltagare i mötet, och delar enkelt bilden från ditt skrivbord för att t.ex. visa ett arbetsdokument eller en presentation. Allt som behövs är en dator/surfplatta/telefon och en internetuppkoppling. Klienten finns installerad på din jobbdator från start. 

Du kan redan när du skickar kalenderbokningen klicka i valet Skype möte. Då får mottagaren en länk i bokningen att klicka på för att komma till mötet. Mottagaren behöver inte ha ett Skype for business konto, utan kan använda sig av gratisversionen av Skype. 

Om du vill göra upplevelse bättre kan du beställa headset eller en högtalapuck. Kontakta IT-inköp för beställning.

Videomöten via skype

Läs mer om Skype for business/Lync

Adobe Connect

Adobe_ConnectAdobe Connect är en E-mötestjänst som Malmö högskola har tillgång till via Sunet. Logga in med din datoridentitet så skapas ett konto direkt och du är redo att delta i ett möte. Programmet körs i en webbläsare vilket gör att du kan vara med på möten oavsett vart du befinner dig så länge du är ansluten till internet.

I Adobe Connect kan du ha videomöten och föreläsningar. Du kan visa din presentation samt få tillgång till chattfunktion. Det finns en whiteboard samt möjlighet att visa sin skärm eller powerpointpresentation. Du kan själv skapa ett möte i ett rum och bjuda in deltagare. Är du inbjuden till ett möte, klicka på länken i inbjudan och följ anvisningarna.

  1. Gå till connect.sunet.se
  2. Börja skriva Malmö, och välj sedan "Malmö University" i listan för leverantörer.
  3. Klicka på "Proceed to login"
  4. Skriv in ditt användarnamn och lösenord, samma som du använder för att logga in på högskolans datorer.

Läs mer om Adobe Connect

telefoni

Telefonmöten

Du kan enkelt med din telefon hålla ett telefonmöte. Är ni flera personer som sitter tillsammans kan du låna en telefonpuck (högtalare) som du kopplar till din telefon. Med pucken får du bättre ljudkvalitet och alla i rummet kan höra och prata. Kontakta receptionen på Niagara för att låna. 

Önskar du hålla en telefonkonferens hittar du en guide här.

Videokonferens

I flera av högskolans byggnader finns tillgång till någon videokonferensanläggning. Det finns både rum med fast anläggning och utrustning som är flyttbar. 

Hälsa och samhälle

HS_videokonferensvagn

Hälsa o Samhälle  - Videokonferensanläggning på vagn.

Bokas genom kontakt med servicedesk.

Nereus

nereus_konferensrum

NEB1110 - Konferensrum lämpligt för 1-4 personer.

Läs mer om utrustningen här.

Bokas genom att kontakta lokalbokningen

nerus_konferensvagn

Nereus - Videokonferansanläggning på vagn. 

Bokas genom kontakt med servicedesk.

Orkanen

Medieverkstaden, Biblioteket vån 5 - Videokonferansanläggning på vagn.

Bokas genom kontakt med medieverkstaden

konferanskamera

Teknikutlåningen - Bärbar videokonferensanläggning (Logitech ConferenceCam).

Läs mer om utrustningen här

Bokas via teknikutlåningens webbsystem

webkonf_utrustning

IT-avdelningen - Bärbar videokonferensanläggning (Logitec HD webcam + Jabra Speak 810).

Bokas via teknikutlåningens webbsystem

 

Vad ska jag välja?

Vilken teknik du skall använda beror på mötets natur, hur många deltagare ni är samt de andra parternas förutsättningar. 

Skype for business/Lync

Skype är ett bra verktyg när man vill presentera och visa dokument för deltagarna. Skype funkar bäst om varje person sitter vid sin egen dator, man kan dock ansluta en högtalarpuck om man sitter flera personer i samma rum. Det är väldigt enkelt att använda Skype och sitter deltagare på sämre internet uppkoppling kan man använda sig av endast ljud (utan bild).

Adobe Connect

Adobe Connect är ett bra verktyg för undervisning och möten med stora krav på interaktivitet. Skaparen av mötet har befogenhet att bestämma vilka gäster man släpper in i rummet samt vilka som kan använda sin mikrofon, kamera och dela dokument.

Videokonferensrum/Videokonferensanläggning

Om man ska vara flera personer på plats och ställer höga krav på ljud- och bildkvalité kan man använda sig av en av  våra videokonferensanläggningar. Dessa har en kamera av god kvalité som gör det möjligt för fler än en person att synas. Det finns en mikrofon som fångar upp ljudet från den som talar.

Telefonkonferens

Telefonkonferens kan vara ett snabbt och enkelt sätt att mötas om det inte finns något krav på att se varandra eller att dela dokument.