Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Tidigare aktiviteter

2017

Torsdagen 28 september, Studiebesök på Barsebäck mellan 13 och ca 15.30

Vi började i deras Infocenter, där vi blev allmänt informerade om  hur man river ett kärnkraftverk, vad som händer med avfallet, vad strålning är och hur energiproduktionen ser ut i världen.

Vi gavs en väldigt intressant och personligt professionell rundtur i anläggningen, där vi, iklädda vederbörlig skyddsutrustning, fick se de viktigaste delarna; reaktorhallen, turbinerna och kondensorn. 
Vi blev bjudna på fika.

Studiebesöket var kostnadsfritt!


Torsdagen 1 juni, Fyrträdgården i Falsterbo

Vi samlades kl.11.00 i Fyrträdgården  eftersom den tiden är bäst ur fågelsynpunkt. Vår guide var en mycket entusiastisk Karin Persson. 
Vi fick under drygt två timmar en engagerad berättelse om fåglar i stort och speciellt Falsterbo fågelstation. Nu vet vi dessutom hur en svarthätta resp. rörsångare ser ut!

Kaffe serverades efteråt på Storgatan 9 hos Eskil och Inge-Marie!

Torsdagen 30 mars, kl 13. Mottagningsskolan Mosaikskolan

Mosaikskolan är en skola för nyanlända elever i årskurs 7-9. Här går 170 elever från 34 olika länder. Skolan är den första skolan som nyanlända barn möter när de kommer till Malmö.

Vi fick möjlighet att besöka skolan och informera oss om det fantastiska arbete som där görs.
Rektorn, Hans Berg, är en tidigare "elev" hos Inge-Marie, och det borgade för ett intressant möte!

Se mera information om skolan här 

Adressen är Rönnblomsgatan 6a, på området där tidigare Värnhems sjukhus låg.
Längst ner på skolans hemsida finns en "skrollbar" karta som ger en bra upplysning i vilken byggnad som skolan är belägen i. 
Lämpliga busshållplatser är t.ex. Värnhem (linje, 3, 4, 6, 31, 33 och 34), Celsiusgården (linje 3), Celsiusgatan (linje 6 och 34) eller Ellstorp (linje 3, 6 och 33)

 

Mån 30 jan Möt Anders Olsson, utbildningschef på LS

Anders började med att jämföra dagens utbildning med föregående och resonerade lite om hur man tänker framöver.

Fler diskussionspunkter som togs upp:

  • Hur vi möter lärarbristen är ständigt aktuell och Anders tar med både statistik, prognoser och tankar om hur man kanske skulle kunna erbjuda mer flexibla lärarutbildningar som tillåter arbete  i kombination med studier.
  • Frågan om metodik är aktuell igen i högsta grad. Bland det sista som Björklund gjorde som minister var göra ett förtydligande  i examensmålen där metodik synliggörs som en del av ämnesdidaktik ” – visa /sådana kunskaper i / förmåga att tillämpa sådan/ didaktik och ämnesdidaktik inklusive metodik som krävs för undervisning och lärande inom det eller de ämnen som utbildningen avser och för den verksamhet i övrigt som utbildningen avser” .
    Förändringen gjordes dock utan att extra resurser tillfördes så det handlar om att förtydliga på vilket sätt som detta uppnås inom ramen för utbildningen, dvs både inom vfu och hfu.
  • Hur är partnerskolesystemet idag? Vad har hänt efter 2008 då jag lämnade? (Ingrid Rosenquist)

Vi var ca 25 MYCKET intresserade och engagerade deltagare


 

 

 

2016

Höstens träff!

Torsdagen 1 december. Minns du?

År 1952 köpte Göte Lindberg en ”finare” kamera och ville lära sig hantera den, så han cyklade runt i Malmö och tog bilder. Detta fortsatte han med under många decennier och började specialisera sig på objekt som han visste skulle förändras eller försvinna.

Välkomna till LS – seniorernas höstträff, då vi har den stora att glädjen att få visa en del av denna bildskatt för er.

Ciceron på resan är Anita Petersson, Götes dotter.

Sufflörer är Karl-Bertil Hake och Inge-Marie Svensson.

 kl 13.15 i sal D337 äger det hela rum.

Vi samlas kl 13 i Orkanens foajé, Någon gång efter kl 15 slutar vi nog.

Därefter är det kaffe i restaurangen för den som så vill – på egen bekostnad

 

Måndagen 11 april. Möte med nye dekanen på LS, Anders Linde-Laursen

LS:s nye dekan, Anders Linde-Laursen  berättade om sig själv och aktuella frågor för lärarutbildningen, både möjligheter och problem.

 


Måndagen 15 februari. Vinprovning på temat "Vart är vi på väg"

Programledaren, Karl-Bertil Hake, ledde församlingen att via diverse mer eller mindre intrikata hänsyftningar, till 6 olika resmål i vinets Europa, många måhända mindre kända men alla lika fantastiska att besöka. Samtliga orters utbud är tillräckligt provdruckna i vederbörlig ordning och befunna värdiga att spridas för allmän kännedom. Varje resa kröntes med ett lämpligt valt vin, speglande ortens och det omgivande områdets karaktär.
Vi besökte 1. Trier med en Moselriesling ; 2. Meursault med en St Aubin-chardonnay; 3. Bandol med en bandolrosé; 4. Laguardia med en Rioja; 5. Barolo med en -ja, Barolo; Greve in Chianti med en Chianti Classico. Och avslutade med att propagera för ett besök i Siena för att vara med om Il Palio, hästkapplöpningarna, ni vet....

 

 

 

2015

Tisdagen den 3 november bjöds vi på en väldigt intressant visning av högskolans nyaste arbetsplats, Niagara. Vi guidades på ett förträffligt vis av Ellinor Melkersson från Byggnads- och serviceavdelningen. Intresset var såpass stort att visningen var dubblerad.

Tisdagen den 20 oktober  på Orkanen gick vi vidare med samma tema.

Margareta Ekborg berättade om arbetet med Skolverksuppdraget att ta fram material för att kartlägga nyanlända elevers kunskaper. Margareta har varit projektledare för arbetet med NO och  teknik och arbetar nu med implementering av hela materialet som består av tre steg.  De tre stegen är 1. Allmänt om skolbakgrund, 2. Literacy/numeracy och 3. Ämneskunskaper i 16 skolämnen. 

Måndagen 28 september kl 13, Mötesplats Otto på Ö. Förstadsgatan 27(hörnet Ö. Förstadsgatan-Drottninggatan)
Varför flyr barn och ungdomarna? Hur kan de ta sig den långa vägen till Sverige och hur är det att komma fram?
Vad är det som lockar hundratals nykomna ungdomar att besöka Mötesplats Otto? Varför behövs Ensamkommandes Förbund? 

Jenny Anderberg berättade om Ensamkommandes Förbunds verksamhet i Sverige, om Mötesplats Otto i Malmö och om kulturella samförstånd och missförstånd.
Jenny arbetar för Ensamkommades Förbund som driver integreringsprojekt. Jenny har arbetat i över 20 år med internationellt bistånd, har bland annat varit Sverigechef för Svenska Afghanistankommittén och Koordinatör för Afrikagrupperna i Namibia. Hon har i flera år engagerat sig för ungdomar från olika länder.    

Fredagen 12 juni hade vi glädjen att inbjuda till en guidad visning av Malmö Live och dess kongress- och konsertdel!

Vi samlades 11.20 utanför på trädäcket för en kort historisk beskrivning över dess historia.

Från kl 12 guidades  på ett trevligt och informativt sätt genom konferensbyggnaden och konsertsalar. Denna guidning tog ca en timme. Därefter åkte många upp i Skybaren e för ett glas vi


Till påskrundan lade vi upp några vernissageinbjudningar.

Välkomna 28/3 till utställning i Lund med Sjöstorpsgruppen där bl a Lena Rubinstein Reich och Marjanna de Jong deltar.

Välkomna 11/4 till utställning i Dalby med Aqua+, där bl a Maria Ursberg och Marjanna de Jong deltar.

 

Onsdagen 25 mars visade vi stans största galleri, Orkanen!

Karl-Bertil Hake, ordförande i konstföreningen vid Malmö Högskola, ledde ca 30 av oss genom korridorerna och visade valda delar av den fantastiska konstskatt som pryder väggarna. Hur har den hamnat på Orkanen? Varför hänger just de verken där?  Och Patterns of Failure, då? Vem är Sirous Namazi?

På vägen ner genom byggnaden hann vi tala om dessa frågor i synnerhet och konstskådning i allmänhet. Turen slutar omkring kl.15 i kaféet på nedre botten, där fika kan avnjutas efter eget behag.

Fredagen den 20 februari  kl. 15.00 – ca 16.30 kom Riksdagsman Allan Widman och talar om Försvars- och säkerhetspolitik. 
Han tillhör folkpartiet och är ordförande i riksdagens försvarsutskott. Han inleder med ett anförande och därefter blir det en frågestund.

Mötet ägde rum i sal: B 231C på Lärarutbildningen. Vi var ca 15 personer som fick lyssna på en väldigt intressant föredragning av Allan och som också klargörande svarade på allas vår frågor.

Tillbaka till startsidan