Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Program & Webbtjänster

Anställda på högskolan har tillgång till olika programvaror som kan stödja forskning och det egna arbetet, hemma eller på Malmö högskola. Villkoren för programmen varierar och alla program är inte tillgängliga för alla användarkategorier.

Webbtjänster

Itslearning

Malmö högskolas webbaserade lärplattform

Sunet Survey 

Ett molnbaserat enk ätverktyg från Sunet tillgängligt för studenter och personal

MAH Play  

Ett verktyg för att skapa och publicera mediematerial på webben eller i It´slearning.

 


 

Itslearning 

Itslearning är Malmö högskolas webbaserade lärplatform. Där kan kursdeltagare och lärare kommunicera med varandra och utbyta dokument. Du använder din vanliga datoridentitet för att logga in. 

Logga in här:
mah.itslearning.com/ 

Uppdatering

Itslearning uppdateras kontinuerligt vilket innebär att förändringar kan ske i systemets funktioner. Nedan beskriv ett urval av funktionerna.

Hur hittar man i itslearning?

När du loggat in kommer du till en första sida, där viss information visas. Klicka på ditt namn i vänstermenyn så kommer du till din personliga infopanel. Här listas bl a senaste ändringar som gjorts på de kursplatser du är medlem på samt status på uppgifterna på kursplatserna.

Kurser

För att hitta kurserna klickar du på Kurser i övre menyn. Du får då en snabblista över dina kurser som standardmässigt sorteras efter senaste aktivitet. I rullgardinsmenyn överst i listan kan du välja att sortera efter när du själv besökt kursplatserna eller i alfabetisk ordning. Om du klickar på Alla kurser får du en fullständig lista. De kurser som där är markerade med en gul stjärna är de som visas i snabblistan. Du kan själv markera/avmarkera stjärnan.

Eftersom sällan hela kursnamnet visas och att ordningen i listan kan variera från gång till gång är det klokt att hålla snabblistan så kort som möjligt, dvs avmarkera stjärnan på alla kurser som du inte går in på så ofta.

Inlämningsfunktion

För studenters inlämning finns funktionen Inlämningsuppgift. Tidigare hette den Uppgift, men i funktionen med det namnet kan inte inlämningar göras. I Inlämningsuppgift har också layouten ändrats. Inställningarna är desamma som tidigare med de finns nu i en panel till höger när man skapar/redigerar funktionen. Observera att funktionen inte automatiskt syns i Bedömningsöversikt förren man valt bedömningsskala.

Möjligheten att direkt ladda upp dokument i kommentarsfunktionen, t ex ladda ned studentens arbete, skriva kommentarer i dokumentet och ladda upp igen, är tillbaka efter att inledningsvis varit borttagen. Om studentens fil är ett Word-dokument går det numera att öppna det direkt i Word online och kommentera utan att ladda ned dokumentet.

Meddelandefunktionen

Itslearning har en intern meddelandefunktion. Den har karaktären av en SMS-funktion. Det syns tydligast i itslearnings mobilapp. Meddelandena  sorteras i konversationer under respektive person/grupp man har kontakt med. Det går att bifoga dokument.

Du når den lätt genom att klicka på pratbubblan i cirkel i övre menyraden. Du kan skicka meddelande direkt härifrån genom att klicka på "Ny". Eftersom det där kan vara svårt att skilja på personer med samma namn kan det vara enklare att i stället inne på kursplatsen klicka på deltagare och markera den/de presoner du vill skicka till.

OBS! Meddelande vidarebefordras inte till mottagarens e-post. Däremot kan man få avisering av meddelanden via e-post. Det ställer man in under Dina inställningar - E-postavisering som du hittar i rullgardinsmenyn under ditt namn till höger.

Klickar du på Alla meddelanden får du upp ett fönster med listan över konversationer till vänster och öppnad konversation till höger. Här kan du nederst till vänster också klicka på Gamla meddelanden för att läsa äldre meddelanden från före uppdateringen.

Anslag

Anslagstavlan är tänkt för ett enkelt kort informationsflöde med kommentarsmöjligheter  Alla formateringsmöjligheter är borttagna liksom rubriksättningen. I rutan Dela en uppdatering kan du skriva enkel text och lägga länkar. Vissa sådana kan systemet hantera automatiskt och t ex  snyggt bädda in ett Youtube-klipp. Inbäddning fungerar inte så bra på alla länkar. Det går då att välja bort den. Klicka på Lägg till anslag för att publicera. Det finns också en kommentarfunktion. Vill du inte bevaka dem är det lämpligt att ta bort den. Det kan du välja för varje enskilt anslag.

Hur funkar itslearning?

Instruktionsvideos om itsleaning hittar du på itslearnings hemsida och MAH Play. P g a de kontinuerliga uppdateringarna kan det hända att gränssnittet som visas i filmerna inte helt stämmer överens med den aktuella versionen.

Kursvärderingar i itslearning

Instruktionsfilm för hur man kopierar mall för kursvärdering till en kurs. Klicka på länken nedan och välj Spara instruktionsfilmen (kursutvardering_demo.exe) på din dator innan du startar den.

Instruktionsfilmer

En kort guide för hur du skapar ett test och hur du administrerar frågor kan du hämta här (pdf).

Standard kurssida för Itslearning

Varje kurswebbplats bör innehålla en del grundinformation. Punkterna nedan är ett förslag på lämplig sådan.

 • Kontaktinformation
  Redovisa här vem som är kursansvarig, vilka lärare som håller kursen och vem som är kursadministratör. Kontaktuppgifterna till dessa finns i deltagare

 • Kursplan
  Leta upp kursen i kursinfo, t.ex. gå till http://www.mah.se och skriv Ladokkoden i sökrutan. Gå till kursplanen. Kopiera länken i webbläsarens adressfönster och klistra in länken på lämpligt ställe i It's learning.

 • Studiehandledning
  Studiehandledningen kan länkas eller läggas en som ett separat dokument i t.ex. wordformat.

 • Schema
  Kursschema kan länkas in från Kronox http://schema.mah.se/ Sök fram schemat för kursen. När du fått fram det så kopiera webbadressen i webbläsarens adressfönster. Klistra in adressen på lämpligt ställe på kursplatsen i It's learning. Ändringar som görs i schemat efter det kommer att visas. Ett schema behöver alltså inte vara fullständigt för kursen när man kopierar adressen.

Hur kan jag lära mig mer om Itslearning?

Kontakta Medieverkstaden eller Björn Lundgren för frågor och möte enskilt men gärna helt arbetslag.


Sunet survey

Sunet Survey är Malmö högskolas enkätverktyg för personal och studenter. Logga in med din datoridentitet så skapas ett konto direkt och du är redo att konstruera dina enkäter. 

Logga in här:
sunet.artologik.net/


Under Support finner du lathundar och en "Kom-igång-video" där du snabbt lär dig de grundläggande funktionerna. Under "Hjälp" finns manualer och en videofilm så du snabbt kommer igång med att skapa enkäter.

manual sunet survey

Mer om Sunet Survey

Survey är ett molnbaserat enkätverktyg som är en vidareutveckling av Artologik Query & Report. Det är en tjänst från Sunet där varje lärosäte får ett utrymme i molnet för att skapa enkäter, kursutvärderingar eller andra typer av undersökningar. Varje lärosäte som är ansluten till denna tjänst kan erbjuda sina anställda och studenter att skapa obegränsat antal enkäter eller undersökningar.

Här finner du alla nya funktioner som ingår i uppdateringen 20161004

Läs mer om Sunet

Läs mer om Artologik

 


 

MAH Play

MahPlay är ett verktyg där du kan spara. skapa och dela videomaterial på ett säkert sätt. Det är en tjänst vi erhåller från Sunet vilket innebär att man får en egen "media-space" i deras molntjänst. Tack vare inloggning via SWAMID (vilket innebär att du loggar in med din datoridentitet) är det ett säkert sätt att spara material på. Du väljer själv om du vill spara dina filer privat eller publicera dem.

Alla anställda på Malmö högskola har tillgång till MAH Play.

Logga in här:

play.mah.se

Se film hur du loggar in första gången

Välj mellan att ladda upp färdiga filmer alternativt använda dig utav MAHPlay´s eget program "Capture Space".Detta program kan du själv installera från MAHPlay.

Instruktionsfilm hur man laddar ned Capture Space

 

Fler instruktionsfilmer finner du när du loggar in på MahPlay

Kontakta Medieverkstaden om du vill ha hjälp att komma igång med MAHPlay. Vi finns i orkanenbiblioteket, plan 5.