Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Praktik på utbildning gav fast jobb

2011-05-24

Olga Tsarkova bor i Helsingborg, gick Aspirantutbildningen vid Malmö högskola 2008-2009, och arbetar nu som ekonomiassistent vid Lunds Energi.

 – Jag gjorde tre månaders praktik på Lunds Energi under utbildningen, fick

Olga Tsarkova fd student

Olga Tsarkova jobbar ipå Lunds Energi, ett jobb hon fick tack vare praktiken på Aspirantutbildningen.

visstidsanställning efteråt och har varit fast anställd sedan januari 2011.

Det var ett stort plus att Aspirantutbildningen bara är på ett år, samtidigt som den innehåller praktik – det är viktigt att få erfarenhet. Och lärarna var jättebra – de tänkte hela tiden på oss och försökte lotsa oss rätt.


Hon har bott i Sverige sedan 2004, flyttade hit från Kaliningrad för kärleks skull, och trivs väldigt bra med tillvaron. De första åren efter att hon kommit hit läste hon svenska för invandrare följt av svenska som andraspråk på gymnasienivå, dessutom tog hon körkort.

– Personal från Malmö högskola kom till Lärcenter i Helsingborg och berättade om utbildningen och jag kände att den skulle passa mig och att jag måste prova. Jag har en magisterexamen från Ryssland som är godkänd här och har bland annat arbetat tre år på Riksbanken i Kaliningrad. 

Under utbildningstiden hade hon stor hjälp av sina lärare när det gällde att hitta praktikplats. Hennes utbildning var även specialanpassad för just henne – under ett halvår läste hon svensk ekonomi – termer, system, principer och det svenska samhällets uppbyggnad – tillsammans med svenska kursare.

– En annan sak jag lärt mig som jag inte hade erfarenhet av tidigare var t.ex. hur man presenterar sig i ett brev och hur man skriver ett CV. I Ryssland, eller åtminstone i Kaliningrad som är mindre än Moskva, använder man sig inte på samma sätt av CV och personliga presentationer – där får man arbete genom vänner eller arbetskamrater. I större företag och koncerner fungerar det naturligtvis lite annorlunda.

Text: Caroline Alesmark

Senast uppdaterad av Pia Pettersson Blank