Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Tack vare utbildningen har jag fått mitt drömjobb!

Abeer Kheder gick ut Aspirantutbildningen vid Malmö högskola 2010, bor på Segevång i Malmö och arbetar sedan förra hösten som systemutvecklare vid LDC vid Lunds universitet.

– Tack vare utbildningen har jag fått mitt drömjobb! Jag jobbar med ett verktyg för

Abeer Kheder har läst Aspirantutbilningen och arbetar nu som systemvetare.

Abeer arbetar som systemvetare i Lund. Det var praktiken som ledde till ett fast jobb.

uppföljning, analys och styrning som ger beslutstöd för olika nivåer inom universitetet. 
Jag praktiserade i fem månader och fick fast anställning efteråt. Det var inte helt lätt att hitta praktik, varken som invandrare eller svensk, men min handledare hjälpte mig och vi fick mycket stöd under utbildningen när det gällde den svenska arbetsmarknaden.

Abeer Kheder läste datavetenskap vid Tekniska universitetet i Baghdad i fyra år, arbetade på dataavdelningen vid Centralbanken i samma stad i tolv år men kom till Sverige i september 2006 efter oroligheterna i Irak.

– För mig har det viktigaste varit att klara språket, det är nyckeln till det svenska samhället. När jag hade gått Svenska För Invandrare fick jag höra talas om Aspirantutbildningen och blev väldigt intresserad eftersom jag har akademisk bakgrund. Det bästa med utbildningen var dels praktiken, men också att lära sig hur det svenska samhället fungerar – hur arbetsmarknaden ser ut, hur man söker arbete, vilka frågor man ska ställa, hur man får en tänkbar arbetsgivare att bli intresserad, etc.

I utbildningen ingick att som student själv ringa upp olika företag och presentera sig som arbetssökande student vid Malmö Högskola.

Abeer Kheder känner att hon hamnat väldigt rätt i sitt nuvarande arbete och vill fortsätta att utvecklas inom sitt område.

– Som invandrare måste man kämpa mer, men det går. Det finns möjligheter, man måste kämpa för att lära sig språket. Det roligaste med mitt jobb är att lösa problem, hitta lösningar, ha kontakt med svenskar och ha nöjda kunder.

Text: Caroline Alesmark

Senast uppdaterad av Ida Rosqvist