Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Nikos Papastergiadis

Så kan kulturen förändra städer


Nikos Papastergiadis var gästprofessor på MIM-institutet 2005, och i måndags återvände han för att hålla en snabb lunchföreläsning på Orkanenbiblioteket.

 

nikos_papastergiadis

 

Nikos Papastergiadis passade på att besöka Malmö högskola under sin sverigevisit.
Foto: Evelina Mildner Lindén

Om konst och demokrati skulle det handla när en av Malmö högskolas tidigare gästprofessorer till Willy Brandts minne var på snabbt återbesök.

Nikos Papastergiadis, till vardags stationerad i Australien där han är chef för ”The Australian Center” vid Melbournes universitet, är sociolog med fokus på migration och kultur. Ett fyrtiotal åhörare med hemvist i teatergrupper, kulturinstitutioner, forskningsmiljöer hade kommit för att äta lunch tillsammans och höra Nikos Papastergiadis berätta om hur konsten och kulturen bidrar till att förändra samhället.

– Konsten kan vara så mycket mer än bara ett samhälleligt smörjmedel. Istället för att bara leverera innehåll, skapar den nya plattformar och ramverk, berättade Nikos och tog exemplet på en konstnär som gjorde en installation efter att ha hängt i två rivaliserande gäng i Panama.

– Han lät gängmedlemmar från bägge läger sjunga karaoke till en artist, blåste upp det på två jättestora skärmar utomhus, och när filmen tagit slut bävade han för kaos, slagsmål och blodbad.
– Men det enda gängen ville var att se installationen om och om igen.

På ett liknande sätt skulle det, spekulerade han, kunna fungera att bjuda in Palestina till Eurovision Song Contest.
– Konst kan undersöka vad som är möjligt här och nu och leda till politiskt engagemang.

konferens

 

Text och foto: Evelina Mildner Lindén

 

Last updated by Hanna Holm