Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Tips för en lyckad ansökan

Ta reda på när du kan åka

Det finns oftast minst en termin som passar bäst för utbytesstudier inom ditt program. Om du är osäker, tala med programansvarig på ditt program eller internationell koordinator vid din fakultet/institution.

Kom ihåg att planera i god tid - vilken termin och vart du vill åka på utbyte påverkar när du behöver ansöka. För utbytesstudier inom Europa kan du ansöka så sent som terminen före, men till många platser utanför Europa måste du ansöka 2 till 3 terminer före.

Ta reda på vart du kan åka

Vart du kan åka beror på vad du studerar och vilken termin du söker. Läs utlysningen på din fakultet/institution för att få veta vilka platser som är möjliga att söka i just denna ansökningsomgång.

Utforska dina möjligheter

Undersök de olika alternativ som erbjuds och titta gärna närmare på de olika universitetens profiler och kurskataloger. Utforska dina alternativ för att få veta mer och diskutera dina möjligheter med ansvariga på ditt program.

Det är väl värt att lägga lite möda på att titta närmare på de olika alternativ som erbjuds - det innebär oftast en starkare ansökan eftersom det märks att du har tagit reda på mer om de universitet du beskriver.

Ta reda på vad andra studenter tycker

Ta reda på vad andra studenter har tyckt om att studera vid specifika universitet, och ta chansen att kontakta dem och fråga dem om deras erfarenheter. Se till att kontinuerligt titta till våra bloggar och Facebook-sidor:

Study Abroad Blogs
Studenter bloggar om sina utbytesstudier

Facebook
Studera utomlands Malmö högskola / Study Abroad Malmö University 

Utvärderingar av utbyten utanför Europa

Hur hittar jag information om vilka kurser som finns tillgängliga?

Här under rubriken 'Study Plan' finns mer information om hur du hittar kurser på värduniversiteten

Några sista tips:

  • Våga ta det första steget - dina chanser är goda, att komma igång är det svåraste! 
  • Det finns många alternativ - lägg tid och tanke på vart och ett för att klargöra vad du helst vill.
  • Försök att börja tidigt. En bra ansökan är vanligtvis en där vissa ansträngningar har gjorts, och med många alternativ kan det också ta tid att bestämma sig! 
  • Använd möjligheten att välja fem (5) universitet* i din ansökan - det kommer att öka dina chanser i jämförelse med att bara välja ett! *(Studenter på GPS max fyra (4) alternativ).
  • Fokusera i brev och CV på varför du är en god kandidat. Din ansökan är till Malmö högskola, inte till värduniversitetet, så du bör försöka visa din institution/fakultet varför du skulle vara en god kandidat för att åka på utbyte, och varför de ska välja att nominera just dig.
  • Kom ihåg att utbytesstudier är en fantastisk möjlighet och du har massor av spännande erfarenheter att välja bland!
Senast uppdaterad av Maria English