Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Mentor

nightingale 8

Andreas Londos, 21 år, studerande på ämneslärarutbildningen, mentor, för andra året och funderar på ett tredje.

  • Jag kom i kontakt med Näktergalen via ett upprop där jag fick en lapp om verksamheten. Min spontana reaktion var att det var något jag ville göra. Det har blivit enormt givande på många sätt som jag inte kunde förutse då, men vet idag. Jag tycker att alla som tänker sig ett yrke som inkluderar människor borde se det här som en möjlighet. Du växer som person i din kontakt med barnen, deras livssituation och de aktiviteter ni gör tillsammans. Dessutom får man betalt och en ursäkt för att själv vara lite barnslig och göra roliga saker man inte skulle gjort annars!

Vad gör du med ditt mentorsbarn?

  • Vi försöker komma på saker tillsammans, och om vi inte gör det har ju Näktergalen alltid förslag och även rabatter på vissa aktiviteter. Det kan vara både sport och kultur eller att bara umgås. Vi mentorer är också indelade i mentorsgrupper där varje grupp ansvarar för 2-3 aktiviteter per år. Det kan vara t ex att gå tillsammans på bowling, ordna en filmkväll, ha julpyssel, lekar och rollspel, eller annat som vi kommer på tillsammans i gruppen.

Hur fungerar den handledning man får som mentor?

  • Vi får både grupphandledning och enskild handledning. Det är enormt givande. Under handledningen får man själv syn på hur både en personlig och pedagogisk utveckling skett under mentorsperioden. Det har gett mig en ökad kompetens att möta olika människor i många sammanhang.

Om du skulle ge några råd till en blivande mentor?

  • Var öppen för barnets förslag, ha en öppen kommunikation och var beredd på att improvisera, men också att sätta gränser. Ett av mina bästa minnen är när jag och mentorsbarnet stod vid en busshållplats och han plötsligt utbrast:  - ” Vi har ju så roligt!”

Som om han inte alls förväntat sig det! Sedan är det också viktigt att förstå att man tar på sig ett ansvar både mot barnet och mot dess föräldrar.

Något om framtiden?

  • Jag tycker att Näktergalens verksamhet skulle kunna presenteras mer inom högskolans kurser, t e x inom specialpedagogiska utbildningar. Det är ju en fantastisk möjlighet för studenter här att få både erfarenheter och har väldigt roligt!
Senast uppdaterad av Edward Lever