Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Före detta mentorsbarn

nightingale 23 emma g

Emma Guiomar, 21 år, Malmö, student på Malmö Högskola. Emma var mentorsbarn år 2002 och funderar nu på att själv bli mentor. Här berättar hon om hur hon upplevde sitt mentorsår.

”Jag gick på Lindängeskolan i Malmö och min kompis berättade att man via något som hette Näktergalen kunde få en vuxen kompis som man träffade och gjorde roliga saker med. Min kompis och mina föräldrar uppmuntrade mig att söka och en dag fick jag veta att jag fått en mentor som hette Jenny och som var tandläkarstudent. 

Jag var väldigt blyg som barn och för mig var det alldeles fantastiskt att plötsligt ha en vuxen tjej som brydde sig om mig, jag fick se att en tjej kunde vara så självständig, både studera till ett yrke, bo i egen lägenhet, hålla på med musik och göra en massa roliga saker.

Vi gick på bio, pysslade, byggde pepparkakshus och hade ett stort gemensamt intresse i musik. Jag fick alltid vara med och bestämma vad vi skulle göra och det fick mig att våga mycket mer. Jenny visade också att kunskaper var något som kunde få en att gå framåt, att klara mer och bli starkare. Jag lärde mig t. ex. mycket om tänder, vilket jag plötsligt tyckte blev spännande!

thumbnail24 nightingale

När jag tänker tillbaka så ser jag hur jag fått både social kompetens och inspiration till studier från den här tiden. Jenny betydde jättemycket, hon var en så häftig tjej och vi hade kontakt i två år efter att vi avslutat vårt mentorsår. Eftersom jag själv nu funderar på att bli mentor så kommer jag att försöka göra som Jenny, gå lugnt fram och visa upp mina bästa sidor. Jag vet hur mycket mentorn kan betyda för ett barn och vilka minnen mentorsåret kan ge.

Om jag får hälsa något till Näktergalen så är det att arrangera återträffar! Det hade varit fantastiskt roligt att träffa Jenny idag och kanske berätta hur mycket hon betytt för mig.”

Senast uppdaterad av Edward Lever