Utskrift från Malmö högskolas webbplats www.mah.se

Välbesökt debattkväll om Praktik&Teoris Rosengårdsnummer

2010-01-26

Nära hundra personer kom för att lyssna till debattpanelen som skulle prata om bilden av Rosengård, med anledning av Praktik&Teoris senaste nummer där Pernilla Ouis med flera forskare från Malmö högskola skrivit.

  PT.jpg[1]
 

Räddningsstjänstens Braem Sager (längst t v), moderatorn Lars Mogensen, Gringobloggaren Diana Doko, Malmö högskolas Pernilla Ouis samt stadsdelsfullmäktiges ordförande Andreas Konstantinides satt i panelen, liksom stadsdelsförvaltningens chef Eva Alterbeck och Islamiska kulturföreningens Ammar Daoud.
Foto: Flora Cusi

  publik.jpg[1]
 

Nära åttio åhörare trängdes i Folkets Hus på Rosengård för att höra debatten.
Foto: Flora Cusi

  Malmö högskola arrangerar Rosengårdsdebatt, foto: Flora Cusi
 

Braem Sager, Eva Alterbeck, Ammar Daous och Diana Doko får frågor av moderatorn Lars Mogensen.
Foto: Flora Cusi

– Ah, du är gangster, säger folk när jag berättar var jag kommer ifrån, sa Diana Doko när Lars Mogensen bad henne beskriva vilken bild hon märker att folk har av Rosengård.

Hon var en av de totalt sex paneldeltagade som stod i fokus för kvällen, när Malmö högskola i tisdags arrangerade en debatt på temat bilden av Rosengård med anledning av Praktik&Teoris senaste nummer. Övriga i panelen var Räddningstjänstens Braem Sager, Malmö högskolas Pernilla Ouis, stadsdelsfullmäktiges ordförande Andreas Konstantinides, stadsdelsförvaltningens chef Eva Alterbeck och Islamiska kulturföreningens Ammar Daoud.

– Det finns inte en bild av Rosengård, utan många. Som alla är sanna, konstaterade Pernilla Ouis.
– Men ingen kan riktigt hantera den komplexiteten. Det blir för jobbigt. Och om man försöker dölja de negativa frågorna, blir det problematiskt. Jag vill ha en kritiskt debatt om detta.

– Delar av bilden är naturligtvis sann, men man ska också komma ihåg att Rosengård är otroligt medialt uppmärksammat. Vi skulle vilja göra mycket mer än det vi redan gör, men redan idag gör vi mycket mer än någon annan stadsdel, sa Eva Alterbeck.

– Men kan inte heller skylla allt på massmedierna. Det finns en verklighet som vi måste arbeta mot, och upprätthålla demokratiska värderingar, menade Andreas Konstantinides.

Braem Sager berättade om Räddningsstjänstens nya "Öppen Brandstation" som finns på Rosengård och fyllde i:
– Jag vill ha en tydligare diskussion så att vi får någonting med oss att ta fasta på. Inga vuxna människor tycker att stenkastning mot utryckningsfordon är bra. Många skyller problematiken på att den svenska lagen är för svag: man vet vilka som kastar, men kan inte få fast dem ändå. Lagstiftningen stödjer barn och unga, inte föräldrarna.

PoT nr 1-2009_Page_01

Omslaget till P&T nr 1 2009 pryds av Hani Ibrahim, sextonårig Rosengårdstjej med boxardrömmar. I tidningen kan du bland annat läsa texter av forskarna Per-Markku Ristilammi, Margareta Popoola, Pernilla Ouis, Carina Listerborn, Sara Johnsdotter och Aje Carlbom – alla hemmahörande på Malmö högskola.
Foto: Leif Johansson

Att islam skulle vara en kärnfråga ifrågasattes av många:
– Jag blir upprörd och kränkt som muslim av rykten om åsiktskontrollering. Jag ledde själv tvåhundra vuxna muslimer för att släcka bränderna med våra egna händer, sa Ammar Daoud.

– Jag, som forskare, känner hur viktigt det är att vi återkopplar det vi gör och inte bara sitta i vårt glasslott. Malmö högskola är nära förankrat till Malmö stad och jag vill se mer forskning förd tillbaka till Rosengård, sa Pernilla Ouis.

– Vi har mötts här ikväll, en massa praktiker och forskare, och min önskan är också att vi ska samverka lite mer i framtiden – arbeta närmare varandra, sa Braem Sager.

Av det närmare hundratal som kommit till Folkets Hus var ungefär ett dussin forskare, ett dussin personer som arbetade i Rosengård och ett dussin boende. Media hade också bjudits in. 


Text: Evelina Mildner Lindén

Senast uppdaterad av Pia Pettersson Blank